Inspirace

Pěstování pokojových rostlin metodou hydroponie nevyžaduje přítomnost půdy a dokonce ani pravidelné zalévání

Pokud nechcete manipulovat s hlínou a v domácnosti s dětmi nebo domácími mazlíčky riskovat znečištění, je tady hydroponie neboli efektivní způsob pěstování rostlin v živném roztoku. Tento druh pěstování je oblíbený především u zeleniny nebo u bylinek, ale postupně si získává popularitu i u klasických pokojových rostlin.

I bez hlíny to jde

Hydroponie není ničím náročným a je pro různé druhy rostlin běžně používána. Základem je, aby se pokojové květiny udržely ve stabilní poloze – k tomu se používá neutrální substrát jako keramzit, jenž dobře nasákne vodou, nebo upevňovací držáky. Do vody se pak přidávají hnojiva, aby vznikl živný roztok. Pokud chcete tento jednoduchý a zajímavý způsob pěstování vyzkoušet, získáte díky němu mnoho výhod v porovnání s používáním klasické hlíny:

  • neznečistíte si zeminou v případě nehody interiér
  • není nutné pravidelné zalévání – můžete cestovat bez ohledu na květiny
  • zamezuje vzniku plísní a osvědčuje se v bytech alergiků
  • některé rostliny rostou rychleji

Co budeme pro hydroponii potřebovat?

Kromě rostliny a popřípadě neutrálního substrátu, do kterého bude umístěna, je další dobrou pomůckou určitě i vodoznak neboli hladinoměr. Ten skvěle doplňuje květináč určený pro hydroponii, který má v sobě otvor právě pro toto příslušenství. Použít však můžeme jakýkoliv jiný květináč, který nekoroduje.

Specifika pěstování u některých rostlin

U dřevin a palem jako je například dracéna nebo juka udržujeme hladinu vody v menším množství. Stejně tak jako u drobných rostlinek, které ukládáme na okenní parapet k topení – vláhu přidáváme jen spíše v malém množství a častěji. Celkově pak platí, že rostliny „zakořeněné“ v hydroponním systému jsou náchylnější vůči chladu a proto je nezaléváme nikdy studenou vodou, což ostatně není doporučováno ani pro ty, které mají v květináčích zem.

Foto: Shutterstock.com.

Aktualizace: 24.10.2022 15:20

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Jak odstranit pařez ze zahrady snadno a rychle. Pomůže vám sůl

Odstranění stromu ze zahrady nemusí být vždy snadné, protože často po něm zůstává pařez. Nicméně,… Zobrazit více

16.5.2024

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024