Kategorie Bydlení

Praktické rady při výběru nemovitosti aneb na co si dát pozor při prohlídce vysněného bytu

V sérii článků Nákup bytu s rozumem se podíváme na praktické poznatky a rady, které Vám mohou pomoc při koupi nového bydlení, a to konkrétně bytu. Uvedené se týká především nákupu staršího bytu a co vše je třeba uvědomit si při jeho rekonstrukci a před jejím faktickým začátkem. Toto je samozřejmě platné i pro novostavby, kde se pro změnu může jednat o dodatečné úpravy a vybavování domácnosti.

Přeskočíme rady, tipy a prognózy ohledně výběru poskytovatele a správné doby pro upsání se hypoteční bance. Nicméně jednu radu přece jen nutno zmínit – půjčte, respektive ponechte si dostatečnou hotovost na rekonstrukci a dovybavení domácnosti. Věřte, že si oproti původnímu výběru zamilujete dražší podlahy, obklady, pohodlnější gauč a zcela jistě větší televizi. A pokud už se rozhodnete prakticky veškerou část úspor dát do nového bydlení, chcete bydlet pohodlně hned od začátku, nikoliv rekonstruovat postupně. (Aneb jaký máte Vy dojem z novostaveb bez fasády?)

Předtím, než se rozhodnete koupit svou vysněnou nemovitost, berte v úvahu i oblast, ve které se nachází. Panoramatické výhledy, blízkost parků a zeleně nebo dětské hřiště? To spíše nechám na Vás, pojďme si ale říct, které aspekty Vás pravděpodobně na první pohled nenapadnou.

Okolí domu

Projděte si nejbližší okolí domu, zaměřte se především na poházené odpadky jednak v okolí popelnic (pravidelné vyhazování nadměrných odpadů do nepatřičných kontejnerů), ale i v blízkosti laviček, hřišť, průchodů a podobně. Pokud máte pocit, že okolí je poměrně čisté, tak to gratuluji a je zde možnost, že spoluobčané budou vesměs slušní a spořádaní. Pokud ale nabýváte dojmu, že popeláři zapomněli vyvést popelnici a blokové čištění ulice Váš bytový dům minulo, bohužel musím varovat z vlastní zkušenosti, že to není jednorázové nedopatření, ale pravidlo. Zkrátka spoluobčané nesdílí smysl pro pořádek a slušnost. S tímto souvisí i hluk, který budou s největší pravděpodobností skupinky obyvatel často i do nočních hodin produkovat.

Ověřte si rovněž, zda v blízkosti domu funguje nějaká komerční výroba. Výpary z továren může doprovázet velice silný zápach (občané na několika pražských sídlištích by mohli povídat o permanentní svěží vůni granulí pro psy). Pobyt ale může znepříjemnit i třeba takové krematorium nebo průmyslová výroba.

Pokud kupujete nemovitost na okraji stávající zástavby a radujete se z krásného výhledu a prostoru v okolí, určitě si ověřte v územním plánu, zda to takto opravdu zůstane či zda je v plánu budoucí zástavba. Některé informace lze najít i na webech developerů, kde často bývají prezentovány další etapy rozvoje již vybudovaných oblastí.

Dopravní infrastruktura

S čím se budete potýkat denně je parkování. Parkování řadím mezi velký handikep většiny starších sídlišť. Ta v drtivé většině nebyla dimenzována na současné rodinné vozové parky. Novostavby tento problém řeší možností koupě vlastního parkovacího místa, což je ale ovšem významná částka v rozpočtu. Nicméně dost možná i nutná, protože místa k parkování jsou opravdu omezená a pracovníci PČR jsou si toho dobře vědomi a velice rádi kontrolují, zda se neparkuje mimo vyhrazená místa. Před nákupem nemovitosti doporučuji navštívit místo ve večerních hodinách, kdy jsou ostatní obyvatelé zpět z práce a vy dostanete správnou vypovídající hodnotu o možnostech parkování. Neuspokojte se odpolední schůzkou s makléřem, kdy nebývá problém zaparkovat.

Pozornost věnujete rovněž blízkosti zastávky MHD. Zkuste si určitě cestu do centra města a do zaměstnání, ale nezapomeňte ani na obchody, sportoviště nebo třeba nádraží. Určitě je dobré brát v úvahu i dostupnost nočních spojů.

Občanská vybavenost

Téměř v každém realitním inzerátu se dočtete „veškerá občanská vybavenost v okolí“. Je to ale opravdu tak? Podívejte se sami, jestli v okolí najdete svá oblíbená místa. Ať už je to bazén, posilovna, hala na squash nebo vámi preferované restaurace. Ať si na první pohled řeknete, že není kamkoliv problém popojet autem, věřte, že i tu večerku v sousedním vchodě sem tam oceníte. Stejné je to se sportovišti nebo třeba kinem, a co teprve hospůdka s letní zahrádkou a točenou dvanáctkou. Avšak všeho moc škodí a určitě nechcete mít v sousedství nonstop nebo kasino, což na mnoha sídlištích není výjimkou.

V dalším díle se zaměříme na funkci společenství vlastníků a vnitřní vybavení bytového domu.

Foto: Shutterstock.com.

Aktualizace: 23.4.2020 20:07

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024