Zahrada

Jak naložit s velkou úrodou cuket? Zavařujte, zamražujte a nebo je uložte na suché místo. Vydrží vám klidně do Vánoc

Co se vám letos urodilo na zahradě? Mezi množstvím brambor a okurek se vám jistě urodilo i velké množství cuket. Cuketám se letos hodně dařilo a mnozí pěstitelé se stále radují z velké úrody. Cukety jsou velmi zdravé, proto radíme – cuketu zpracujte a posilte díky ní své zdraví. Nabízí se tedy otázka, jak zpracovat cukety?

Cukety lze zavařit

Jak zpracovat cukety

Jednou z možností, jak s nimi naložit, je zavařit je. Zavařování cuket není nic těžkého, je to naopak lehké. Jen potřebujete mít osvědčený recept na zálivku, která zavařené cuketě dodá ten správný šmrnc. Doporučujeme cuketu zavařit v nálevu, jež se skládá z 650 ml vody, 1300 ml octa, dvou lžiček soli, 200 g cukru a z kopru + hořčičného semínka na proložení. Cuketu pak jen oloupejte, měkkou dužinu odstraňte a zbylou část cukety nakrájejte na kousky, dejte do sklenic a zalijte nálevem.

Zmrazte ji

Dalším možným zpracováním zmíněné zeleniny je to, že ji necháte zmrazit. Třeba ji jen oloupejte a nastrouhejte, zmrazte pak v nějaké misce. Pokud chcete zamrazit celou cuketu, taky to jde. Jen ji nezapomeňte oloupat a nakrájet na menší kousky. Kousky by se však nikdy neměly překrývat, jinak k sobě přimrznou. U nastrouhané cukety je její životnost až jeden rok.

Skladujte ji ve sklepě

Pokud nemáte šanci cuketu zkonzumovat nyní, doporučujeme ji uschovat ve sklepě na chladnější dny, kdy na ni dostanete chuť. Aby byla cuketa ještě na Vánoce čerstvá, měla by mít opravdu tvrdou slupku a na poklep by měla být dutá. Cukety vhodné ke skladování mají zaschlou stopku. Poskládejte je posléze do přepravek a uložte na místo, kde není vlhko.

Foto: Shutterstock.com.

Aktualizace: 28.8.2020 9:13

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024