Zahrada

Jak se v září postarat o užitkovou a okrasnou zahradu

Každý měsíc je na zahradě spousta práce. Během podzimu je však prací na zahradě více než obvykle. Je třeba připravit trávník na zimu, zpracovává se sklizená úroda, zakládá se kompost či se mnohé okrasné rostliny vysazují, jiné se zase připravují na přezimování. Všechny podzimní práce startují prvním zářijovým dnem. Čím dříve začneme, tím dříve budeme připraveni na zimní chladné měsíce. Prozraďme si tedy, jak se během září postarat o užitkovou a také o okrasnou zahradu, ať na nic nezapomeneme.

Jak se během září postarat o užitkovou zahradu

Během září je třeba na užitkové zahradě udělat spoustu věcí. Od poloviny září se kupříkladu vysazuje polníček či špenát pro přezimování, ve vytepleném skleníku také sázíme ředkvičky. Touto dobou připravujeme záhony na jarní sázení, a to tak, že záhony vysejeme směsí pro zelené hnojení. Příští rok se záhony jen posekají a zapraví do půdy.

V září také začíná sklizeň jablek a jiného ovoce, jako jsou trnky nebo hrušky. Začíná také sklizeň ořechů, které se velmi často suší, a to na suchém a světlém místě. Co se týče zpracovávání jablek, ideální je tvorba moštu.

Září je měsíc vinařů. V této době se totiž konají vinobraní. Odrůdy, které se sklízí do první poloviny září se vyznačují vyšším obsahem cukrů, odrůdy sklízející se od druhé poloviny září do první poloviny října mají většinou vyšší obsah kyselin.

Září je také měsíc, kdy na zahradě sklízíme rajčata. Je nutné je sklidit dříve, než přijdou první zimní mrazíky. Pokud rajčata ještě nejsou plně zralá, “dojdou” i doma, a to při teplotě šestnácti až dvaceti stupních.

Jak se během září postarat o okrasnou zahradu

I okrasná zahrada nezůstane během září netknutá. V této době se vysazují nebo případně přesazují jehličnany a stálezelené dřeviny, sklízí se plody holyní, skalníků nebo jeřábů. Září je mimo jiné ideální čas na pěstování chryzantém, které vydatně zaléváme a přihnojujeme. Nezapomínáme ani na přesazování trvalek, které už v létě odkvetly.

Září je poslední měsíc, během kterého můžeme na zahradě tvarovat řez živých plotů. Nezapomínáme ani na ošetření trávníku proti sněžné plísni. I během prvního podzimního měsíce se rostliny ošetřují proti škůdcům různými kvalitními postřiky. Velkou pozornost bychom měli věnovat hlavně stavu rostlin, které přenášíme do interiéru k přezimování.

Foto: Shutterstock.com.

Aktualizace: 29.8.2020 9:44

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024