Zahrada

Nad zelenými sklizenými rajčaty neohrnujte nos. Uložte je k jablkům a za pár dní vám dozrají

Během září se sklízí všechna vypěstovaná úroda, tedy jak zelenina, tak ovoce. Zatímco ovoce se zavařuje nebo se z něj případně dělají marmelády nebo zavařeniny, zelenina se co nejvíce využívá, aby nepřišla nazmar. Problém jsou však rajčata, která je třeba sklidit co nejdříve, než přijdou první zimní mrazíky. Ty by totiž mohly rajčata zničit, tudíž všechna rajčata oberte včas, i když jsou ještě zelená. Některá rajčata ještě takzvaně “dojdou” v pokoji o teplotě šestnáct až dvacet stupňů Celsia, s moc zelenými rajčaty se dá různě pracovat.

Mnozí lidé bohužel zelená rajčata vyhazují, což je velká škoda. Jak jsme zmínili, mnohá rajčata ještě dozrají při pokojové teplotě. Pokud je navíc dáte do společnosti jablek, dočkáte se rychlejšího dozrání. Jablka totiž obsahují ethylen, sice v malém množství, ale přece, a ten podporuje dozrávání. Podobně to působí i na banán, proto pokud se divíte, že vám banány dozrávají nějak podezřele rychle, je to možná tím, že jsou v blízkosti jablek. Raději je dejte na jiné místo.

I příliš zelená rajčata mohou dozrát

Pokud se domníváte, že mohou dozrát jen načervenalá či oranžová rajčata, mýlíte se. Dozrát totiž mohou i příliš zelená rajčata, a to tak, když je vytrhnete i s kořeny a zavěsíte do teplé místnosti. Pomalu, ale jistě dozrají. Tento způsob například preferují Italové, kteří takto prodlužují životnost své pěstované zeleniny, která mnohdy vydrží i do konce roku.

Aby vám rajčata déle vydržela, snažte se je sklízet s delší stopkou.

Když zelená rajčata nechtějí dozrát

O zelených rajčatech se tvrdí, že škodí zdraví. Jenže nedávný německý výzkum prokázal, že ani zelená rajčata zdraví neškodí, pokud se však konzumují v malém množství. Je tedy možné je zpracovat, pokud nechtějí dozrát. Například je možné je naložit, jako to děláme se zelím. Je však nutné upozornit na to, že se nenakládají samostatně, ale s další zeleninou – konkrétně s celerem, mrkví, paprikou a třeba také s květákem.

Ze zelených rajčat se dá dokonce udělat i marmeláda, kterou se potírá například maso. Receptů je na internetu mnoho.

Foto: Shutterstock.com.

Aktualizace: 29.8.2020 10:07

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024