Bydlení

Jak se bránit proti výpovědi z nájmu

Dostali jste výpověď z nájmu, která přišla jako blesk z čistého nebe a majitel nemovitosti se s vámi odmítá na čemkoliv domluvit? Logicky vás napadá otázka, jestli máte nějakou možnost, jak se bránit. A možnost tu je!

Sehnat dobrý a po všech stránkách vyhovující pronájem není vždy úplně jednoduché. Není se tak čemu divit, že když takový pronájem najdete, držíte se ho doslova zuby nehty. Co když ale dostanete nečekanou výpověď?

Foto: Unsplash.com

Výpověď z nájmu musí mít důvod

Majitel nemovitosti, kterou máte pronajatou, vám nemůže dát výpověď nájmu bez uvedení konkrétního důvodu. Důvod je potřeba řádně popsat, případně i doložit důkazy, pakliže jimi majitel nemovitosti disponuje. Pokud na vás pronajímatel mezi dveřmi jen tak drze křikne, že máte výpověď z nájmu, nemusíte tuhle výpověď brát v potaz. Vždy je potřeba uvést popis zákonného důvodu.

Máte právo podat žalobu

V občanském zákoníku se píše, že součástí výpovědi z nájmu musí být i poučení o právu nájemce podat proti ní námitky. Ačkoli o tom není nic blíže popsáno, dává vám to právo na to, abyste podali námitku.

Nájemce je proti výpovědi dostatečně chráněn svým právem podat k soudu návrh na přezkum oprávněnosti výpovědi ze strany majitele nemovitosti. A to i v případě, kdy majitel nájemce nepoučí o námitkách ve výpovědi z nájmu. Námitku tak nájemce může soudu podat do dvou měsíců ode dne kdy mu byla výpověď z nájmu doručena.

O oprávněnosti výpovědi z nájmu rozhodne soud

Pokud to dotáhnete až k soudu, bude jeho úkolem rozhodnout, jestli byla výpověď z nájmu oprávněná či naopak neoprávněná. Povinností soudu je přezkoumat, zdali jsou skutečnosti uváděné majitele nemovitosti pravdivé a jestli skutečně představují zákonný důvod k výpovědi.

Rozhodnutí soudu, jestli je výpověď z nájmu oprávněná nebo ne, není vždy tak úplně jednoduchá. Velmi totiž záleží na konkrétní situaci a konkrétním případu. Pakliže majitel nemovitosti dal nájemci výpověď z nájmu z toho důvodu, že neplatil nájemné nebo poplatky za služby, dá se to snadno dokázat. Horší je to v případě, kdy je důvodem výpovědi hrubé porušení povinností ze strany nájemce, tam už situace k posouzení není tak úplně jednoduchá.

Foto: Unsplash.com.

Aktualizace: 3.5.2022 19:02

Nikol Kolomazníková

Zařizování domácnosti je mou radostí a pro nelibost své rodiny neustále hýbu s nábytkem. Ráda Vám poradím s výběrem nábytku či zařízením interiéru, proto se na mě neváhejte obrátit v komentářích pod článkem. Budu se těšit na Vaše reakce!

Sdílet
Autor
Nikol Kolomazníková

Novinky

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024