Kategorie Kuchyně

Správnou péčí o kuchyňské nože výrazně prodloužíte jejich životnost

Kuchyňské nože jsou základem každé kuchyně. Pokud jim nevěnujete správnou péči, nebudou vám sloužit tak, jak by měly. Většina lidí se ale o nože nestará, když se otupí nebo se s nimi cokoli stane, jednoduše je vyhodí a nahradí novými. Péče o kuchyňské nože přitom není vůbec složitá. V dnešním článku vám poradíme, jak se správně starat o kuchyňské nože a tím třeba i prodloužit jejich životnost. Uvidíte, že na tom vlastně vůbec nic není.

Jak se čistí kuchyňské nože?

Většina lidí si myslí, že čištění nožů, které používají v kuchyni, pro ně končí tím, že je společně s příbory strčí do myčky. Na tom v podstatě není nic špatného, nože mýt v myčce určitě můžete. Co byste ale před tím rozhodně měli udělat (a příliš mnoho lidí to bohužel nedělá) je opláchnutí nože od zbytků jídla, protože pokud je na něm necháte, vznikne na něm povlak. Po umytí v myčce je zase na místě pokud možno co nejdříve myčku otevřít, horká pára totiž může způsobit rezavění nože.

Jak se brousí kuchyňské nože?

Pokud se nože brousí špatně, může dojít ke jejich poškození nebo ke zkrácení jejich životnosti, což je veliká škoda. Pokud chcete nože brousit, nepoužívejte k tomu kotoučkové brusiče, místo toho sáhněte po klasice v podobě brusného kamene. Je to sice náročnější na techniku, ale odměnou vám bude dokonale ostrý nůž, se kterým se pak při vaření budete moci otáčet jedna radost.

V domácnosti by rozhodně neměla chybět ocílka. Doporučujeme vybírat tvrdší, nežli je koupený nůž.

Nevystavujte nůž horké vodě, riskujete jeho poškození

Také někdy při vaření brambor sáhnete po kuchyňském noži a s jeho pomocí chcete zjistit, jestli už jsou brambory dostatečně měkké? Pak věřte, že tímto jednáním noži škodíte. Kuchyňské nože byste vůbec neměli vystavovat horké vodě. Proč? Protože na nich horká voda zanechává mikroskopické trhlinky, které sice nejsou běžným pohledem vidět, ale nůž postupně poškozují a znehodnocují.

Foto: Pexels.com, Unsplash.com.

Nikol Kolomazníková

Zařizování domácnosti je mou radostí a pro nelibost své rodiny neustále hýbu s nábytkem. Ráda Vám poradím s výběrem nábytku či zařízením interiéru, proto se na mě neváhejte obrátit v komentářích pod článkem. Budu se těšit na Vaše reakce!

Sdílet
Autor
Nikol Kolomazníková

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024