Kategorie Kuchyně

Na otravné octomilky pomohou vonné pásky i masožravé květiny

Octomilky nebo také banánové mušky, ovocné mušky nebo vinné mušky – ať už je znáte pod kterýmkoli názvem, určitě víte, o kom je řeč. Drobné potvůrky, které se k vám domů nastěhují bez pozvání a dokážou vám pěkně znepříjemnit život.

Ačkoli měří jen několik málo milimetrů, o jejich přítomnosti budete vědět určitě. Jsou proslulé svou zálibou ve všem sladkém a co kvasí, to vycítí i na míle daleko. Zbavit se těchto nezvaných hostů není zrovna jednoduché, mnohdy je to běh na dlouhou trať s nejistým výsledkem.

Co jsou octomilky?

Jsou to drobné mušky, které milují všechno sladké. Dobrou zprávou je, že nejsou přenašečem nemocí, proto se nemusíte obávat, že když se u vás doma objeví, musíte se stěhovat. Na druhou stranu ale pozor  – octomilky přenáší bakterie a plísně, které mohou citlivějším jedincům způsobit nepříjemné zažívací problémy.

Octomilky láká všechno, co je sladké a neodolají ani tomu, co kvasí. Milují banány, broskve i houby, klidně si smlsnou i na vínu, pokud ho necháte otevřené někde na kuchyňské lince. Jsou sice drobné svou velikostí, ale otravné umí být pořádně!

Jak na octomilky? Nastražte pasti!

Proti octomilkám můžete vyrazit do boje tak, že na ně nastražíte pasti. V likvidaci těchto malých nezvaných hostů se osvědčily lepicí pásky napuštěné feromony, které octomilky přitahují a ony se pak samy chytají do pasti.

Zkusit můžete také elektrické lapače, které vám pomohou i v boji proto jiným nezvaným parazitům – včelám, komárům, muškám i mouchám.

Zkuste  je vysát

Když uvidíte slet octomilek, které se usadily třeba na broskvi nebo se pustily do banánu, jednou z možností, jak je zlikvidovat, ke vzít na ně vysavač a jednoduše je vysát. Chce to ale být rychlý, protože jakmile octomilky vycítí nebezpečí, zvednou se uletí. A vy budete nahraní.

Na octomilky masožravkou?

Možná jste se pořízení masožravé rostliny bránili, ale kdo má doma octomilky, ten nám jistě potvrdí, že masožravka dokáže s jejich likvidací pomoci. A navíc získáte pěknou dekoraci, kterou můžete mít třeba na okenním parapetu – příjemně 2v1!

Foto: Pixabay.com.

Aktualizace: 16.2.2020 16:26

Nikol Kolomazníková

Zařizování domácnosti je mou radostí a pro nelibost své rodiny neustále hýbu s nábytkem. Ráda Vám poradím s výběrem nábytku či zařízením interiéru, proto se na mě neváhejte obrátit v komentářích pod článkem. Budu se těšit na Vaše reakce!

Sdílet
Autor
Nikol Kolomazníková

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024