Domácnost

Jak vyčistit myčku bez chemických přípravků. Většina lidí na to zapomíná a nádobí myje ve špinavé vodě

Přijde vám, že myčka nemyje nádobí tak jako dřív? Zkoušeli jste ji od jejího pořízení vyčistit? Člověk by řekl, že se vlastně myčka pořád s nádobím myje, ale není tomu tak. Určité nečistoty se usadí ve filtrech nebo v tryskách. Způsobí i vodní kámen a myčka pak už nemyje tak jak jste zvyklí.

A jak takovou myčku vlastně vyčistit? Můžeme využít domácích čističů, kupovaných čističů, ale také se nevyhneme manuálnímu čištění. Pojďme na to!

Filtr a trysky

Tyto části myčky je třeba vyčistit manuálně. Trysky se nacházejí v horní a spodní části myčky. Vyjměte je a vyčistěte pomocí jarové vody, Nedostupnější části zkuste očistit kartáčkem na zuby.

Ve spodním koši myčky najdete filtr, ten se obvykle skládá z několika částí. Filtr rozložte a umyjte v jarové vodě všechny části. Nezapomeňte pak filtr opět vrátit zpět na místo, bez něj by myčka nefungovala.

Čisticí tablety a kapsle

Tablety jsou k čištění myčky asi nejvíce používané. Jejich nevýhodou je, že musíte zahájit extra mycí cyklus jen pro čištění myčky. Tabletu vložte do myčky na dno. Nastavte vyšší teplotu a zapněte mycí cyklus.

Kapsle fungují obdobně jako tablety. Jejich nespornou výhodou je, že se nemusí zapínat extra cyklus, ale můžete je vložit do vyskládané myčky spolu s nádobím. Spolu s kapslí vložte do myčky i čisticí prostředek na nádobí, který aktuálně používáte.

Tekuté čištění

Další možností jak myčku vyčistit, je využít tekutých čističů. Tyto prostředky si poradí s veškerými nečistotami a také s vodním kamenem. Do myčky se umístí celá lahvička, ze které se v průběhu extra mycího cyklu uvolňuje čisticí prostředek.

Foto: Shutterstock

Domácí čištění

Kombinace jedlé sody a octa se v domácnostech využívá na čištění opravdu čehokoliv. Reakce těchto dvou surovin je na nečistoty opravdu účinná. Většinou máme tyto dvě suroviny doma vždy po ruce.

Nejprve nasypte asi šálek sody na dno myčky, kde se nachází filtr. Nechte cca hodinu působit a potom nastavte na myčce program s vysokou teplotou. Mycí cyklus nechte dojet asi do poloviny, potom zastavte mytí. Přidejte hrnek a půl octa a nechte program dojet až do konce.

Jak často myčku čistit

Každý den po mycích cyklech odstraňte zbytky jídla usazených na dně myčky a omyjte vnitřní prostor houbičkou. Jednou za týden vyčistěte filtr myčky a jednou za měsíc vyčistěte celou myčku pomocí tablet, kapslí či domácích čističů. Myčka se vám pak odmění čistým nádobím a rozhodně tím prodlužujete také její životnost.

Foto: Shutterstock, zdroj: Architecturaldigest, livesimply.me

Aktualizace: 17.10.2022 19:16

Lucie Drahokoupilová

Sdílet
Autor
Lucie Drahokoupilová

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024