Inspirace

Zubní pastu si můžete vyrobit sami. Bude levnější a bez chemie

V dnešní době je zubní pasta naprostou samozřejmostí. Je všude k dostání, má nepřeberné množství chutí, barev a jiných vymožeností. Samozřejmě je velký rozdíl v pořizovací hodnotě. Velmi levné zubní pasty mají efekt spíše jen na oko, obsahují mnoho chemikálií, o jejich zdravotní nezávadnosti se vedou často spory a kvalitní zubní pasty bývají zase velmi drahé. Dilema nákupu můžete vyřešit výrobou vlastní zubní pasty. Je to velice snadné a výsledný produkt je ekologický, velmi kvalitní a účinný.

Je zubní pasta při požití nebezpečná?

Zubní pasta je farmaceutický produkt, který není vhodný k přímé konzumaci. Podobná upozornění najdete na každé tubě s pastou. Každý již někdy zkusil pastu ochutnat a spolknout. A brzy jste zjistili, že existují věci, které se konzumaci hodí daleko lépe. Při nadměrném požití pasty zásadní nebezpečí nehrozí. Spíše nás čekají nepříjemné epizody na toaletě.

U malých dětí je riziko nadměrného požití z důvodu lepší chuti samotné pasty. Zde to může mít horší následky v podobě křečí bříška, průjmu, zvracení a jiných radostí, kterým je lepší se vyhnout.

Jedlá soda v hlavní roli

Jedlá soda je zásadní složkou při výrobě domácí zubní pasty. Receptů existuje velmi mnoho a my jsme vybrali ty, které jsou na výrobu nejlehčí a nejlevnější.

  • Jedlá soda + voda

Nejzákladnější recept je prosté mísení vlažné vody a sody do pastového skupenství. Je to ale naprostá nouzovka. Takováto pasta sice čistí dobře, ale nemá dobrou chuť a nezbaví ústa zápachu. Doporučujeme, když už nic jiného není po ruce.

  • Recept od instruktorů přežití

Tento způsob pochází ze zkušeností vojáků, dobrodruhů a instruktorů pro přežití v přírodě. V případě, že nemáte jinou možnost ústní hygieny, použijte malý uhlík z táboráku. Uhlí obsahuje aktivní látky, které pomáhají při čištění a bělení zubů. Jednoduše malý uhlík rozdrťte a smíchejte s malým množstvím vody. Výsledný produkt můžete použít stejně jako pastu na zuby. Pokud nemáte kartáček, uhlík jednoduše rozkousejte. V obou případech si dobře vypláchněte ústa.

Foto: Shutterstock
  • Jedlá soda + kokosový olej + éterické oleje

Dvě lžíce kokosového oleje smícháme s jednou lžící jedlé sody. Následně přidáme 10-20 kapek éterického oleje dle chuti a potřeby.

Éterické oleje mají totiž různé účinky a záleží jen na nás, která zrovna využijeme.

  1. Eukalyptus je protizánětlivý a zlepšuje celkové klima v ústech.
  2. Hřebíček se používá proti plísním, kvasinkám a virům. Navíc působí jako anestetikum na bolesti zubů.
  3. Měsíček je antibakteriální a pomáhá při hojení různých poranění v ústní dutině.
  4. Mátu ocení hlavně lidé, kteří na afty. Její další účinky jsou opět antibakteriální a dobře osvěží dech.
  5. Citron, skořice, pomeranč a rozmarýn se liší chutí, ale jejich účinky jsou vesměs identické. Bojují s bateriemi, viry a plísněmi.
  • Jedlá soda + xylitol + bentonitový jíl

Xylitol, neboli dřevný cukr, chrání zuby před zubním kazem, přispívá k mineralizaci zubů a má antibakteriální účinky. Tento “”hodný cukr” útočí na ústní mikroflóru, která zodpovídá za vzniky zubních kazů. Bentonitový jíl zase v sobě obsahuje mnoho vitamínů a minerálů pro zdravý růst zubů.

Smísíme lžíci xylitolu, lžíci jedlé sody a lžíci bentonitového jílu. Tuto pastu nesmíme skladovat k kovových krabičkách, jelikož by reakce kovu s pastou by znehodnotila celé dílo. Pastu nabíráme pouze dřevěnou špachtličkou.

Foto: Shutterstock, zdroj: Blog.mountainroseherbs, news-medical

Aktualizace: 16.10.2022 18:05

Jiří Kulík

Sdílet
Autor
Jiří Kulík

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024