Kategorie Inspirace

Vyrobte si doma vlastní mýdlo. Bez zbytečné chemie

S mýdlem přijde naše pokožka do styku každý den, ne každého ale napadne, aby se zamyslel nad složením produktů, které běžně používá. Věděli jste, že v průměru každý z nás spotřebuje až 4 kilogramy mýdla za rok? To rozhodně není málo!

Teď si zkuste spočítat, kolik za mýdlo utratíte, vezmete-li v potaz, že ho za rok spotřebujete až čtyři kila. Dojdete k výsledku, že je to pěkná sumička, která by přitom mohla být třeba poloviční. Stačilo by k tomu jediné: vyrobit si mýdlo doma – svépomocí!

Mýdlo si dokáže vyrobit každý

Není to jen cena, která nás láká k tomu, abychom si mýdlo vyráběli doma. Dalším důvodem může být i skutečnost, že domácí mýdlo nebude obsahovat žádnou zbytečnou chemii. Domácí mýdlo může být také velmi pěkný dárek pro naše blízké. Jak si tedy domácí mýdlo vyrobit?

Na výrobu budete potřebovat:

  • mýdlovou hmotu
  • barvivo na mýdlovou hmotu
  • vonou esenci
  • formičky

Jak postupovat při výrobě domácího mýdla:

Jako první si připravte vodní lázeň. V té nechte rozehřát mýdlovou hmotu (mýdlovou hmotu lze nahradit nastrouhaným tuhým mýdlem), pořídíte ji v drogerii. Cenově vyjde okolo 100 – 300 Kč za kilogram. Mýdlová hmota se ve vodní lázni rozpustí cca do deseti minut.

Jakmile se mýdlová hmota rozpustí, přidejte vámi vybrané barvivo. Dobře promíchejte a poté nakapejte několik kapiček vybrané vonné esence. Stačí opravdu jen pár kapek, pamatujte na známé rčení, že méně je v tomto případě více. Jakmile vše dobře promícháte, vylijte hmotu do připravených formiček.

V této fázi můžete domácí mýdlo případně ještě ozdobit. Použít lze cokoli od sušených květů přes plátky ovoce až po drobné dekorace. Záleží jen na vás, jak si mýdlo ozdobíte, nebo naopak neozdobíte.

Nyní nechte mýdlo ztuhnout, což trvá cca hodinku. Poté stačí mýdlo vyloupnout z formiček a skladovat na suchém místě. Můžete jej zabalit do čistého papíru.

Foto: Pexels.com, Unsplash.com, Shutterstock.com.

Aktualizace: 22.6.2020 20:45

Nikol Kolomazníková

Zařizování domácnosti je mou radostí a pro nelibost své rodiny neustále hýbu s nábytkem. Ráda Vám poradím s výběrem nábytku či zařízením interiéru, proto se na mě neváhejte obrátit v komentářích pod článkem. Budu se těšit na Vaše reakce!

Sdílet
Autor
Nikol Kolomazníková

Novinky

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024

Lidé se při pěstování rajčat dopouštějí velkých chyb. Úroda je potom mizivá

Ať už patříte mezi nadšené zahrádkáře nebo naopak teprve začínáte s pěstováním rajčat na své… Zobrazit více

11.5.2024