Ve většině případů se cibule sází na jaře, výsadba před zimou však přináší několik výhod, o kterých pravděpodobně nevíte. Kdo by nechtěl mít výbornou domácí cibuli, pro kterou nemusí jezdit do obchodu, a navíc chutná o poznání lépe. V kuchyni se ji spotřebuje poměrně velké množství, a proto byste neměli váhat si ji vysadit i na vaší zahradě. Proč to však nenechávat až na jaro?
Pokud zasadíte vhodné odrůdy cibule nyní na podzim, budete moci už na konci června vařit ze svého. Je však potřeba vybírat z odolných odrůd, které zvládnou i zimní mráz. K těm nejlepším patří například Carmen, Sturon, Radar, Esaul nebo Supra.
Kromě toho, že se budete z úrody těšit o poznání dříve, přináší podzimní výsadba i další výhody. Vaše cibule budou odolnější vůči škůdcům a také dorostou do větší velikosti. To z toho důvodu, že kořenový systém bude mít více času na rozrůstání.
Abyste získali se zimní cibulí ty nejlepší výsledky, sledujte pečlivě předpověď počasí. Ideální chvíle přichází, pokud se už více než pět dnů pohybuje venkovní denní teplota mezi 5 a 8 stupni Celsia. Lze říci, že se jedná o čas předcházející první mrazíky zhruba o jeden měsíc.
Dejte si pozor, abyste cibuli nezasadili příliš brzy. Pokud by bylo tepleji, cibule by začala růst, a pak by následně uhynula vlivem prvních mrazíků.
Cibuli je ideální sázet do půdy s pH hodnotou okolo 6,0. Její kyselost nebo zásaditost zjistíte změřením lakmusovým papírkem. Pokud je hlína příliš kyselá, zkuste použít vápno. Stačí zhruba 250 gramů vápna na metr čtvereční záhonu.
Záhon by měl být připraven minimálně dva týdny před výsadbou, aby se půda usadila. Odstraňte z ní plevel a pohnojte ji. Nepoužívejte však dusíkaté přípravky, ty si nechte na jarní měsíce.
Foto: Shutterstock, zdroj: Gardeningknowhow, Gardenerspath
Aktualizace: 10.11.2022 13:40
Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více
Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více