Kategorie Domácnost

Jedovaté pokojovky, které mohou ublížit. Znáte je všechny a víte, co způsobují?

Moderní domácnosti bez květin? To snad ani nejde dohromady! Při výběru pokojových rostlin by však měli být opatrní ti, jejichž domácnost osídlují také děti. Některé pokojovky mohou nejmenším ratolestem ublížit. O jakých druzích rostlin je řeč?

Stejně jako mnohé potraviny jsou zdraví škodlivé, nebezpečné a jedovaté, podobně je tomu také u pokojových rostlin. Ne všechny jsou nezávadné, některé způsobují nepříjemné žaludeční či jiné zdravotní potíže třeba jen při olíznutí prstů, které se dotkly listů zmiňovaných pokojovek. Zmiňme si proto několik konkrétních druhů, které by raději neměly sdílet domácnost společně s nejmenšími dětmi.

Diefenbachie poškozuje sliznici

Diefenbachie neboli také mramornatka je velice častou součástí moderních domácností. Je působivá zejména díky svým listům, které jsou zajímavě vystínované. Bohužel tato rostlina by neměla sdílet domácnost s nejmenšími dětmi, jelikož její nadzemní části obsahují šťavelan vápenatý, který mechanicky poškozuje sliznici. Způsobuje konkrétně pálení v ústech, také bolesti při polykání.

Podobné zdravotní problémy způsobuje i další oblíbená stálezelená rostlina zvaná zamiokulkas. I tento druh pokojovky nepatří pod jednu střechu s dětmi.

Vánoční hvězda podráždí zažívací trakt

Vánoční hvězda pravděpodobně ještě sídlí na stolech ve vaší jídelně. Byla totiž nedílnou součástí štědrovečerní tabule. Pokud však máte doma malé dítko, okamžitě vánoční hvězdu dostaňte ze své domácnosti. Typická vánoční rostlina totiž obsahuje ve svých tkáních mléko, které v sobě ukrývá dráždivý latex. Vánoční hvězda může způsobit podráždění zažívacího traktu, tak pozor na tuto krásnou, leč nebezpečnou rostlinu.

Další jedovaté pokojové rostliny

Samozřejmě to nejsou jediné pokojové rostliny, které mohou znamenat pro nejmenší velké nebezpečí. Otrávit se mohou děti i jinými pokojovými rostlinami, například durmanem obecným, kterému se lidově říká panenská okurka. Durman obecný způsobuje rozšířené zorničky, zmatenost, halucinace. Také je nebezpečím oleandr, kterým se taktéž dítě může otrávit. Oleandr můžete znát také pod lidovým názvem “zlatý déšť”.

Foto: Unsplash.com, Pixabay.com, Wikipedia.

Aktualizace: 7.1.2020 21:16

Tereza Čierníková

Má práce je zároveň mým koníčkem. Psaní článků však není mým jediným hobby. Miluji také sport, čtení a turistiku, respektive cestování obecně. Ve volném čase se věnuji seberozvoji, jelikož vím, že pořád je co se učit.

Sdílet
Autor
Tereza Čierníková

Novinky

Na mandelinku bramborovou můžete vyzrát bez jakýchkoliv chemikálií

Mandelinka bramborová patří k známým broukům, kteří se často vrací do zahrad. V zahradách si pochutnává… Zobrazit více

20.5.2024

Sazenice okurek a paprik nikdy nedávejte na parapet. Uděláte více škody než užitku

Pěstování mladých rostlin na okenním parapetu se může zdát jako běžný zahradnický postup, ale sazenice… Zobrazit více

19.5.2024