Inspirace

Luxusní prázdninové bydlení vytvořili z přepravních kontejnerů za několik dní

Na jižním pobřeží Long Islandu vznikl projekt, díky němuž staré přepravní kontejnery slouží jako prázdninové domy. Architekt Maziar Behrooz navrhnul přestavbu tak, aby byla realizace možná v rámci několika dní a klienti mohli začít přestavěné kontejnery využívat ještě v sezóně.

Oáza klidu v newyorské metropoli

Na 167 metrech čtverečních se povedlo vybudovat víkendovou residenci a ačkoli se nachází v blízkosti New Yorku, města, které nikdy nespí, okolí je opravdovou oázou klidu. Úplně prvními návštěvníky byla rodina se třemi dětmi, přičemž podmínkou pro jejich prázdniny byl omezený rozpočet. Zároveň zatoužili po novém, nekonvenčním zážitku.

Funkčnost a cenová dostupnost

Cílem architektů bylo vybudovat cenově dostupné, atypické místo pro relaxaci i aktivní dovolenou. Nejdůležitější roli při výběru materiálů hrála jednoduchost, funkčnost a dostupnost. Přestože jsou kontejnery zvenku černé, stavba působí útulně a příjemně.

Kontejnery byly přestavěny tak, aby interiér působil prostorně a prosvětleně. Vysoké, více než pěti metrové stropy a velká okna zajišťují přísun denního světla a zároveň poskytují příjemný výhled. Zajímavě řešené umístění dvou ložnic, vzájemně propojených prosklenou venkovní chodbou, dodává dostatek soukromí a snadný přístup ven i dovnitř.

Exotické doplňky a luxusní interiér

Interiéru vládnou převážně světlé barvy. Všechny zdi jsou bílé a barevně je oživují barevné exotické doplňky. Za zmínku stojí například originální podložka z rákosu ručně vyrobená severoafrickým kmenem Tuaregů.

Venkovní část je s domem propojená dřevěnými schody. Nechybí velká dřevěná terasa s kulatým grilem a lavicemi nebo bazén, u kterého je několik lehátek. Stavbu obklopují stromy a celá plocha je zarostlá trávou. Pocit, že trávíte dovolenou ve městě tak úplně mizí.

Foto: Matthew Carbone, Archdaily.com.

Aktualizace: 2.8.2020 18:17

Tereza Menzlova

Inspirativní bydlení a bytový design je mou vášní. Hltám moderní i tradiční architekturu. Ráda vás provedu krásami staveb, které mě zaujaly a které ve mně něco zanechaly.

Sdílet
Autor
Tereza Menzlova

Novinky

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024

Lidé se při pěstování rajčat dopouštějí velkých chyb. Úroda je potom mizivá

Ať už patříte mezi nadšené zahrádkáře nebo naopak teprve začínáte s pěstováním rajčat na své… Zobrazit více

11.5.2024