Kategorie Inspirace

Luxusní rezidence jako oáza uprostřed vyprahlé krajiny

Typická architektura domů v Costa Rice v sobě spojuje obytnou funkci se schopností přizpůsobit se místním podmínkám. Klima ve vnitrozemní části ostrova je suché a vyprahlé, což byly zásadní problémy, které také řešili autoři návrhu přízemní rezidence v Guanacaste.

Zvenku chráněný, dovnitř otevřený

Dům je koncipován jako napůl otevřený prostor. Zatímco vnější zdi jsou ze silného betonu, který chrání před nepříznivým klimatem i zvědavými pohledy kolemjdoucích, směrem dovnitř se prostor otevírá.

Vnitřní stěny domu, které ohraničují odpočinkovou zónu s bazénem, jsou tvořeny velkými skleněnými panely. Ty se dají posunout, což zajišťuje přirozenou ventilaci v horkých dnech. Umístění bazénu také není náhodné – vzduch, který proudí nad vodní hladinou, se ochlazuje a přináší tak do domu příjemnější teploty.

Zdroj: archello.com
Zdroj: archello.com
Zdroj: archello.com
Zdroj: archello.com
Zdroj: archello.com
Zdroj: archello.com

Prostor, který je otevřený do krajiny

V současné době je velmi oblíbené propojovat vnitřní obytné prostory domu s exteriérem. Není divu, stavební pozemky jsou drahé a pokud se i do malých místností dají velkoformátová skleněná okna, prostory se opticky zvětší. U bydlení zasazeného do krajiny jde také o každodenní požitek z výhledu do okolní přírody. Nejinak je tomu i v případě Haciendy Pinilla.

Přestože vnější stěny jsou tvořeny převážně betonovými bloky, z opačné strany je možné dohlédnout přes bazén do široké krajiny.

Zdroj: archello.com

Interiér v duchu okolní přírody

Aby dům dokonale odrážel místní tradice i přírodní podmínky, byl navržen v souladu s přírodou. Použitá paleta barev zahrnuje zemité a neutrální tóny. Materiály, ze kterých je vyrobené zařízení domu, jsou z přírodních zdrojů. Interiéru tak dominuje dřevo, kámen, mramor nebo třeba kůže.

Zařízení je příjemnou syntézou minimalistického, industriálního a venkovského stylu. Přestože zde najdeme od každého trochu, rozhodně se nejedná o náhodnou kombinaci předmětů.

Vnitřní prostory jsou propojené v jeden velký obývací prostor. Pouze místnosti k odpočinku a osobní hygieně jsou oddělené od ostatních. Pokud tedy v obývacím pokoji navíc otevřeme prosklené stěny vedoucí k bazénu, vznikne skutečně velkorysý prostor, který přímo vybízí k setkání s přáteli a pořádání večírků.

Aktualizace: 1.7.2020 20:59

Martina Nosálková

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.

Sdílet
Autor
Martina Nosálková

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024