Zahrada

Mulčovací kůra vám může zničit celou zahradu. Zacházejte s ní opatrně

Skoro na každé zahradě je k vidění mulčovací kůra. Je to totiž velmi ochotný pomocník. Pozor ale, abyste to s mulčem nepřehnali. Některým rostlinám by to mohlo zásadně ublížit. K jakým rostlinám se kůra hodí a kolik byste jí měli použít?

Proč používat mulčovací kůru

Mulčovací kůra se nejčastěji vyrábí drcením kůry jehličnatých stromů, především pak borovic a smrků. K jejím největším přednostem patří omezení růstu plevelu, ochrana před škůdci a udržování vlhkosti. V obchodě najdete hrubou i jemnou mulčovací kůru. Vybírejte ji podle toho, k jakým rostlinám ji chcete přidat. Velkým pozitivem kůry je i její přirozený vzhled, který nijak nenarušuje celistvost zahrady.

Pozor na množství

Jedním z důležitých aspektů využití mulče je konkrétní množství. Kůry totiž nesmí být ani málo ani moc. Pokud využijete menší vrstvu, než je zhruba 6 cm, kůra nebude zcela plnit svoji funkci. Naopak přílišné zasypání zeminy mulčem zapříčiní nedostatečnou vzdušnost, a tím i nedostatek kyslíku pro kořeny rostlin. Nikdy nedávejte vrstvu silnější než 10 cm.

K jakým rostlinám přidat mulčovací kůru

I když mulč působí v zahradě přirozeně, nehodí se zdaleka ke všem rostlinám. Některým by mohl dokonce silně ublížit. Ideálním parťákem je mulč pro maliny, borůvky, vřes a různé jehličnany. Vyhněte se naopak jeho použití v případě plodin s mělkými kořeny. Těm by odebíral příliš mnoho živin, a rostliny by tak měly například žluté listy.

Foto: Shutterstock

Kdy přidat mulč do zahrady

Před použitím mulče dané místo důkladně zbavte plevelu. Nejvhodnější doba pro použití kůry je přelom jara a léta, když už je zemina dostatečně teplá ale ne vyschlá od horského sluníčka. Mulčovací kůru také kontrolujte, zda neobsahuje kameny nebo další odpadní částice. Ty je třeba ihned odstranit, aby nepoškodily vaše rostliny.

Mulčovací kůra je skvělým zahradním pomocníkem. Vždy však buďte opatrní s jeho množstvím a raději se ujistěte, zda daná rostlina kůru dobře snáší. Pokud toto splníte, mulč vám krásně doplní zahradu a poslouží i jako ochrana před plži kolem záhonu se zeleninou.

Foto: Shutterstock, zdroj: Ceskestavby, Hecht, nkz

Aktualizace: 24.5.2023 19:59

Lucie Trinerová

Sdílet
Autor
Lucie Trinerová

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024