Domácnost

Rychlé a účinné odstranění plísně na stěnách

Plísně v domácnosti jsou nepříjemnou skutečností, se kterou je třeba se co nejdříve vypořádat. Vznik plísně má většinou na svědomí zvýšená vlhkost v bytě či domu, případně v dotyčném místě. Obvykle tak jde o místa jako koupelna, kuchyně, nebo třeba i prádelna a sklepní prostory. Plíseň může způsobovat nepříjemné zdravotní potíže od vyrážky až po zažívací a respirační onemocnění. Naštěstí existují způsoby, jak s nevítanou houbou efektivně bojovat.

Důležitá je hlavně prevence vzniku plísně

Asi nejúčinnější a nejjednodušší metodou je nedovolit plísni vůbec vzniknout. Klíčem je hlavně správné větrání a dostatečná cirkulace vzduchu do všech částí místnosti. Každé ráno tedy alespoň na pár minut otevřít okna aby se mohl vzduch ochladit a promísit. Pokud v místnosti není možné otevřít okno je na místě zvážit použití odvlhčovače, případně klimatizace či jiného podobného zařízení. Také je dobré čas od času zvednout a vyčistit podlahové textilie, například koberce.

Koberec je totiž ideálním semeništěm plísní. Savý a nevzdušný materiál umožňuje těmto organismům snadné zahnízdění a poskytuje jim ideální podmínky pro jejich další množení. Pravidelná údržba a čištění koberce je činnost, kterou není radno opomínat. Dále je dobré nechávat mezi nábytkem a kobercem mezery, kterými může proudit čerstvý vzduch a odpařovat vlhkost.

Foto: Shutterstock

Co s vzrostlou plísní?

Způsobů jak odstranit plísně je několik a záleží na napadeném místě. Co se týče stěn, zdí a povrchů je dobré použít specializované přípravky pro likvidaci plísní, na bílé stěny a spáry použijte přípravky s bělicím účinkem. Pokud vyznáváte méně chemické přístupy tak můžete použít bílý ocet smíchaný s vodou v poměru 1:1. Velmi často se také objevují plísně přímo na půdě pěstovaných rostlin v květináči. Pokud je napadena pouze půda, necháme vrchní část zeminy vyschnout. Pokud je také napadena rostlina, můžete se pokusit jí seříznout co nejblíže k půdě.

Samostatnou kapitolou je šatní skříň. I zde plísně vznikají velice často. Opět se snažíme v těchto místech často větrat. Plísně ve skříni mohou napáchat vážné škody i na oblečení. Zvláštní pozornost věnujte uskladněnému zimnímu oblečení z lyžování. I drobná vlhkost v zimní kombinéze může způsobit masivní rozšíření plísně po celém oděvu. Pak už nezbývá nezbývá než zhodnotit škody a oděv vyhodit nebo vyprat.

Foto: Shutterstock, zdroj: TrueValue, GoodHouseKeeping

Aktualizace: 23.5.2023 15:21

Jiří Kulík

Sdílet
Autor
Jiří Kulík

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024