Navraťte zhnědlým banánům čerstvost. Mohou být zase krásně žluté

Banány se řadí mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější ovoce na světě. Jsou nejen chutné, ale také plné vitamínů a minerálů, které jsou pro lidské tělo nezbytné. Nicméně mnoho lidí se potýká s tím, že jejich banány hnědnou. Ztrácejí potom na své chuti a nejsou atraktivní k jídlu. Jejich výživová hodnota je vzhledem k vyššímu množství cukru také nižší. V tomto článku vám dáme pár tipů, jak jim navrátit žlutou barvu a čerstvost.

Proč banány hnědnou?

Banány jsou ovoce, které dozrává velmi rychle a snadno. Když banán dozrává, škrob se přeměňuje na cukr a slupka banánu ztrácí zelenou barvu a mění se na žlutou. Když je plně zralý, začíná jeho slupka postupně hnědnout a banán nakonec ztrácí svou chuť a výživovou hodnotu.

Jakmile jsou banány vystaveny teplu, urychluje to proces zrání a rychleji hnědnou. Na druhé straně, pokud je uchováváte na chladném místě, proces zrání se zpomalí a banány vydrží déle čerstvé.

Foto: Shutterstock

Jak vrátit banánům žlutou barvu

Věděli jste, že pomocí rýže můžete vrátit banánům žlutou barvu? Rýže totiž do sebe dokáže vtáhnout vlhkost. Do nádoby dejte suchou rýži, banány umístěte na vrch a nechte je takto odpočívat asi 24 hodin. Rýže pomůže odstranit vlhkost z okolí banánů, což může pomoci vrátit jejich žlutou barvu.

Dalším trikem, jak vrátit banánům žlutou barvu, je použití fénu. Pomocí fénu na střední teplotu foukejte vzduch na oblast banánu, kde se nachází hnědnoucí skvrny. Banán fénujte po dobu 30 sekund a pak ho nechte vychladnout. Tento trik odstraní vlhkost z povrchu banánů a také zničí bakterie, které mohou být zodpovědné za hnědnutí.

Je důležité si uvědomit, že pokud jsou banány již příliš hnědé, tyto triky už nebudou fungovat a banány nelze zachránit.

Foto: Shutterstock, zdroj: YahooNews, wikiHow