Domácnost

Nenechávejte telefon nabíjet celou noc, hrozí vám závažní zdravotní potíže

Známe to všichni. Celý den využíváme telefon k telefonování, psaní, internetu. Po celém dni se dostaneme na stav, kdy máme baterii skoro vybitou. Není potom nic jednoduššího, než strčit telefon do nabíječky nechat ho nabíjet celou noc. Někdy dokonce usnete s nabíjejícím se telefonem v ruce. Je to nebezpečné? Škodíme tak baterii?

Škodlivost pro vaše zařízení

Všichni víme, že baterie po čase přestává mít výkon jako na začátku. Z části toto ovlivňujeme také my právě stylem nabíjení telefonu. Představte si, že telefon dáte nabíjet přes noc. Nabije se na 100 %, ale jakmile se přestane nabíjet, začne se baterie vybíjet. A takhle to jde pořád dokola.

V starších telefonech, kde ještě nebyla lithium – iontová baterie hrozilo dokonce při nabití přes 100 % její vybuchnutí.

Nebezpečí pro vás

Toto riziko je mnohem závažnější než snížení výkonu nebo zničení baterie vašeho telefonu. Mnoho z vás možná usíná s telefonem v ruce, když se zrovna nabíjí v nabíječce. Pokud máte značkovou nabíječku originální k vašemu telefonu, tak si můžete oddechnout.

Někdy se tato nabíječka ale záhadně vytratí nebo rozbije a můžeme si pořídit levnější variantu nabíječky. V tomto případě pak může nastat problém. Tyto levné nabíječky totiž většinou nesplňují bezpečnostní normy. Vlivem možného úniku elektrického proudu se můžete dostat do nebezpečí. Pokud tedy budete v blízkosti elektrického napájení, kde se váš telefon dobíjí.

Foto: Shutterstock

Jak správně nabíjet telefon přes noc

Existuje pár možností, jak zmírnit negativní dopady při nočním nabíjení. Zajistěte, aby měl váš telefon při nabíjení dostatek prostoru a mohl dýchat. Aby se nepřehřívala baterie. Ničím jej nezakrývejte. Používejte nabíječku, která byla součástí telefonu. Nikdy si nekupujte levné nabíječky, u kterých nemáte jistotu, že splňují bezpečnostní normy. V případě nočního nabíjení se snažte vyhnout rychlonabíjení. Kdy potom dochází k neustálému dobíjení z 99 % na 100 %

Foto: Shutterstock, zdroj: Textmagic, Techadvisor

Aktualizace: 26.9.2022 22:43

Lucie Drahokoupilová

Sdílet
Autor
Lucie Drahokoupilová

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024