Nože budou ostřejší než z obchodu. Použijte mlýnek na maso a za minutu je hotovo

Používáte v kuchyni pravidelně mlýnek na maso? Možná se vám zdá, že už nefunguje tak dobře jako dříve. Problém může být v ostrosti jeho nožů. Aby mlýnek správně fungoval, je totiž potřeba o něj vhodně pečovat. Nemusíte s ním však chodit k odborníkovi. Dále se dozvíte, jak takové nože snadno a rychle naostříte úplně sami. Stačit bude jen tekoucí voda a brusný kámen či papír.

Kdy je načase nože v mlýnku nabrousit?

Potřebu nabrousit nože v mlýnku poznáte jednoduše tak, že si prohlédnete jejich čepel. Pokud se na ní objevují zuby a není zcela rovná, je načase vytáhnout pomocníky k broušení. Nevyhovující nože poznáte i tak, že řez není kvalitní a práce s mlýnkem trvá déle.

Určitě však nevěřte babským radám, které uvádí, že stačí v mlýnku semlít alobal a nože budou zase jako nové. Tato technika opravdu nefunguje. Raději využijte osvědčenou techniku, která zabere jen pár minut.

Jak nože naostřit pomocí brusného kamene

Než se pustíte do broušení, je třeba mlýnek pečlivě rozebrat a důkladně umýt. Všechny jeho části byste měli vyčistit a otřít suchou utěrkou. Zbytek nástroje odložte stranou a nechte si jen kolečko s řeznými noži.

K ruce si vezměte brusný kámen. Seženete ho snadno v jakémkoli obchodě s potřebami pro kutily. Kámen navlhčete pod tekoucí vodou a nůž na něj položte čepelí. Pak už stačí s nožem jen pohybovat po kameni tam a zpět. Nepoužívejte k tomu přehnanou sílu, stačí jen lehce tlačit na čepel.

Celý proces vám zabere maximálně tři minuty. Pokud je nůž jen lehce opotřebený, stačit bude i minutka broušení a bude zase jako nový.

Foto: Shutterstock

Zkuste využít i brusný papír. Stačí k tomu jen trocha vody

Pokud nemáte po ruce brusný kámen, možná doma najdete brusný papír. K broušení nožů lze využít ten s nejjemnějším zrnem. Kromě vody potřebujete ještě pevnou podložku pod papír. Ideální je využít třeba špalek dřeva na zahradě.

Když se ujistíte, že se podložka nebude pohybovat, můžete se pustit do broušení. V tomto případě nenamáčejte papír ale samotný nůž. Čepelí pak přejíždějte po podložce s brusným papírem tam a zpět. Opět budou stačit dvě až tři minutky a nůž bude ještě ostřejší, než když jste ho koupili.

Foto: Shutterstock, zdroj: Epicurious, Blog.knife-depot, Youtube