O myčku nádobí je třeba pečovat. Jinak vám brzy odejde

Myčky nádobí jsou v současné době standardní součástí naší výbavy a jen málokdo, zejména rodiny s malými dětmi, by se rád vrátil ke starému mytí nádobí ve dřezu. Jako každý přístroj má i myčka určitá pravidla, jak ji správně používat, aby vám dobře a dlouho sloužila. Jak o ni pečovat? Které nádobí v ní má své místo a které by se do ní nikdy nemělo dávat?

Všechny myčky nádobí fungují v podstatě podle stejného pravidla. Nádobí se myje ve fázích, přičemž v první fázi se z něj vyloučí větší nečistoty a zbytky jídla. Po něm často následuje skutečné mytí. Voda se ohřeje na teplotu nastaveného programu, vypustí se mycí prostředek a nádobí se umyje vodním  tlakem. Myčka v tu chvíli odvádí špinavou vodu, která se v tu chvíli rovnou vyčerpá a následuje další oplach. Na závěr proplachu se myčka umyje horkou vodou a vyčistí. Nakonec se nádobí vysuší.

Chcete-li zaručit, že celková manipulace bude fungovat tak, jak byste chtěli, je základem myčku přesně naskládat a nevkládat do ní nic, co tam nemá místo. Stejně tak je nezbytně nutné zvolit mycí program a teplotu vody.

Nepokoušejte se zrychlit proces mytí

Myčky nádobí mají neustále k dispozici několik programů. Několik z nich více a několik méně. Každý program má své vlastní nastavení teploty a dobu mytí. V případě, že potřebujete z myčky vyždímat maximum a ušetřit životní energii a vodu, přemýšlejte o správném nastavení až v době, než ji zapnete.

Lidé často dělají chybu, když používají krátké mycí programy, aby ušetřili peníze. Ale je to přesně naopak. Krátký mycí cyklus spotřebuje více vody a vyšší teplotu, takže nakonec spotřebuje o pořádný kus více energie. Nejlepší jsou programy s názvem ECO.

Jaká je správná teplota

  • Pro otřené talíře papírovou utěrkou stačí 40oC.
  • Při použití přípravků 50oC.
  • Pro běžně špinavé nádobí 60oC.
  • Velmi zašpiněné nádobí 70oC.
  • Programy EKO.

Jak efektivně naskládat nádobí do myčky

Do prvního koše se dávají mísy, sklenice, poháry, plastové věci, hrnce na vaření, naběračky atd. Druhý koš je určen pro těžší věci, jako jsou hrnce, pekáče, obrovské mísy, talíře. Talíře je rozumné prokládat. Buď příbory uložte do proutěné nádoby vytyčené speciálně pro ně, nebo mají myčky nádobí výsuvnou přihrádku, kde se příjemně naskládají za sebou.

Foto: Shutterstock

Co byste rozhodně neměli dávat do myčky

Kuchyňské nože nemají místo v myčce nádobí, protože se v ní špatně umývají. Kromě toho vyjměte dřevěné vařečky, krájecí desky, nože s dřevěnými rukojeťmi atd. Dlouhé mytí a následné sušení dřevu nesvědčí, rychleji se kroutí, bobtná a opotřebovává. Kromě toho ne všechny plasty lze vložit do myčky nádobí. Průběžně kontrolujte štítek, abyste zjistili, že je lze tímto způsobem mýt. Nelze mýt litinové nádobí, které může rezavět, několik druhů teflonových nádob a forem s nepřilnavým povrchem, výjimečně jemné sklo nebo porcelán a postříbřené či pozlacené předměty.

Čím udržet lepší stav přístroje

  • Jednou za tři dny zapojte program s nejvyšší teplotou a nechte ji vysušit.
  • Čistěte odtok a filtr, stejně jako ostřikovací ramena.
  • Ocet aplikujte jednou za dva až tři týdny, a to do zásobníku na přípravky pro mytí a pusťte program s nejvyšší teplotou. Ocet totiž aktivně bojuje proti vodnímu kameni.

Foto: Shutterstock, zdroj: Cascadeclean, Liveabout