Zahrada

Odrazte blížící se útok slimáků a dalších škůdců na vaší zahradu

Zahrada je pro mnoho lidí oblíbeným místem pro relaxaci a odpočinek od každodenního shonu. Bohužel však může být náchylná k útokům různých druhů škůdců, kteří mohou poškodit rostliny a snížit jejich výnos. Pokud nejsou škůdci včas odhaleni a řádně se s nimi nezatočí, mohou způsobit značné škody a dokonce ohrozit úrodu. V tomto článku se podíváme na některé z nejběžnějších škůdců na zahradě, způsoby, jak jim předcházet, a jak s nimi úspěšně bojovat. Zjistíme také, jaké jsou nejlepší postupy a techniky pro ochranu vaší zahrady a udržení zdravých rostlin.

Co s sebou škůdci přináší?

Škůdci mohou způsobit různé druhy škod na zahradě, které mohou ovlivnit růst a plodnost rostlin. Mezi hlavní důsledek jejich činění patří omezování růstu, kdy se někteří škůdci živí listy, stonky a kořeny, čímž rostlinu drancují. Nebezpečné je také přenášení chorob, protože někteří škůdci, jako jsou například mšice, mohou přenášet choroby z rostliny na rostlinu, což může vést k jejich rozšíření po celé zahradě. Škůdci mohou rovněž poškodit květy, plody a výhonky rostlin, což zapříčiní ztrátu úrody a snížení kvality plodů. K tomu se také váže estetické poškození, kdy rostliny již nebudou vypadat po napadení dobře. V nejhorším případě s sebou škůdci nesou komplexní odumírání rostlin, což možná velmi dobře mnoho z vás zná. 

Nejčastější škůdci na našich zahradách

Představme si skupiny nejčastějších uzurpátorů našich zahrad a připravme se na ně zavčasu.

Slimáci a plži jsou velmi častými škůdci na zahradě a mohou způsobit velké škody na rostlinách. Mohou napadat listy, květy i plody a zanechávají charakteristické slizké stopy. Existují různé způsoby, jak se s těmito škůdci vypořádat, například pomocí přírodních repelentů, jako jsou měďnaté pásy nebo pivní pasti. Někteří si v zoufalém souboji s těmito dotěrnými plži pořizují indické běžce, kteří jako jediní slimáky konzumují, jindy si pomůžete solí nebo sypáním kávové sedliny či vaječných skořápek kolem sazenic.

Chrousti jsou dalším běžným škůdcem na zahradě. Mohou napadat různé druhy rostlin a způsobovat poškození, protože požírají listy a vysávají šťávu. Zde mohou pomoci postřiky s přírodními insekticidy, nebo použití dravých brouků.

Mšice jsou malí škůdci, kteří vysávají šťávu z rostlin a mohou se rychle množit, což může vést k značnému poškození. Existují přírodní repelenty proti mšicím, jako jsou například roztoky na bázi mýdla a vody, nebo lze využít jejich přirozených nepřátel, jako jsou slunéčka sedmitečná.

Pilatky jsou velmi mobilní škůdci, kteří se rychle šíří a napadají ovocnany. Kromě postřiků existují i jiné způsoby, jak se s těmito škůdci vypořádat, například využití feromonových pastí. Zmínit můžeme také mandelinku, která je nepřítelem pro vaše brambory a úrodu ochráníte jedině včasným sesbíráním tohoto vetřelce. 

Foto: Shutterstock

Důležitá je prevence

Pokud chcete minimalizovat poškození rostlin způsobené škůdci, předcházejte jejich útokům následujícím způsobem:

  • udržujte svou zahradu čistou, odstraňujte vadné a poškozené části rostlin a uklízejte listí, které spadlo na zem
  • vysazujte odolné odrůdy rostlin
  • používejte organická hnojiva
  • využijte přirozených nepřátel, jako jsou například draví brouci
  • používejte přírodní repelenty nebo účinné babské rady
  • pravidelně rostliny kontrolujte

Boj se škůdci na zahradě může být velmi náročný a někdy i frustrující. Nicméně, prevence je vždy nejlepší lék. Pravidelná údržba a sledování vaší zahrady mohou pomoci předejít problémům s nevítanými návštěvníky a zajistit zdravý růst a vývoj rostlin. Pokud se objeví škůdci, důležité je jednat rychle a použít vhodné metody a techniky pro jejich odstranění. 

Foto: Shutterstock, zdroj: TheEnglishGarden, SavvyGardening

Aktualizace: 1.5.2023 8:59

Tereza Malá

Sdílet
Autor
Tereza Malá

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024