Inspirace

Pěstujte si ananas doma na parapetu. Stačí vám zbytky ze snědeného ovoce

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se vlastně pěstuje takový ananas? Máte pocit, že se pěstuje jen v tropickém počasí? Pak vězte, že i v našem podnebí si můžete vypěstovat ananas. A budou vám stačit jen zbytky ze snědeného ovoce a trpělivost.

Co je potřeba na pěstování

Určitě nemusíte shánět složitě nějaká nová semena. Případně není potřeba ani sazenic. Stačí opravdu zbytek ovoce. Konkrétně u ananasu vám stačí, když si připravíte listovou korunku. Z dužiny ananasu si můžete připravit lahodný sladký pohár nebo využít kousky ananasu do dortu.

Držte se tedy následujícího postupu a úspěch je zaručen. Jakmile odříznete ostrým nožem listovou korunku, odstraňte také nejnižší listy na korunce a také zbytek dužiny, pokud tam je. Nestane se totiž to, že by se pak tvořila plíseň. Tuto korunku v této fázi vložte do sklenice s vodou a to tak, aby se korunka dotýkala pouze spodní částí. Nezapomeňte pak tuto sklenici s korunkou umístit na slunné a teplé místo. Ideálně na parapet.

Dalším bodem je vaše trpělivost. Tedy teď vyčkejte, až se objeví první kořínky ananasu. Až se objeví kořínky cca 10 cm dlouhé čeká vás další práce.

Foto: Shutterstock

Čas na květináč a péči

Než kořínky vyrostou, nezapomínejte pravidelně doplňovat vodu, jak jsme si psali v předchozím odstavci. Tuto délku by měl ananas dosáhnout cca do jednoho měsíce.

K přípravě na zasazení ananasu si připravte květináč a substrát, který bude dobře propustný a zároveň bude obsahovat dostatek živin. Jakmile máte zasazený ananas, tak ho nezapomínejte pravidelně zalévat – nejlépe jednou za týden. Nicméně ananas byste neměli přelévat. Také je důležité pravidelné přihnojování. V zimním období může být pak zálivka nižší.

Asi každého teď zajímá, kdy se konečně dočkáme plodů ananasu. Toto je však individuální. Obvyklá doba, než vyroste ananas může být až 3 roky. Někomu vyroste plod i po pěti letech.

K pěstování ananasu je vždy třeba dostatečná trpělivost, která vám určitě přinese radost v podobě plodů.

Zdroj: YouTube

Foto: Shutterstock, zdroj: MasterClass, wikiHow

Aktualizace: 26.2.2024 22:28

Zdeňka Ernekerová

Sdílet
Autor
Zdeňka Ernekerová

Novinky

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024