Kuchyně

Jakkoliv zamazaný plech bude okamžitě zářit čistotou. Stačí na to použít minci

Občas se stane, že se tak trochu plech zašpiní. A to i v případě, že máte na něm pečicí papír. Existuje však jeden skvělý trik, který vlastně nic nestojí. Tuto věc totiž máte každý doma. Když se totiž někoho zeptáte, jak vyčistit plech, odpoví vám, že stačí použít nějaký čistící prostředek. Ale ten přece stojí peníze a to my nechceme.

Mince, kterou využijete

K vyčištění plechu bude stačit, když si připravíte jednu minci. Tam, kde máte plech špinavý, tak tuto část přejeďte mincí. Samozřejmě je nutné použít hranu mince. Po celkem krátké chvilce se na plechu začnou vytvářet malé hrudky tuku, které pak jen už naberete a vyhodíte do koše. I když čištění touto metodou může trvat trochu déle, tak se vám to vyplatí finančně i prakticky.

Tato metoda je totiž velice úspěšná a hodně účinná. Jediné, na co si dávejte si pozor, tak aby plech nebyl nerezový. Mince totiž může poničit povrch nerezového plechu. Jestliže chcete docílit lepšího čištění, připravte si obyčejnou jedlou sodu. Sodu nasypte na plech a poté setřete plech papírovou utěrkou. Nakonec otřete plech vlhkou houbičkou a usušte. Váš plech se bude lesknout a bude čistý.

Péče o plech se vyplácí

K tomu, aby plech vydržel dlouhá léta, je třeba, abyste o plech pečovali. Všeobecně není vhodné vkládat plech do myčky. Vlivem tepla by se mohl plech snadno zdeformovat. To platí zejména u plechů s teflonovým povrchem. Jestliže máte plech, který má nerezový povrch nebo hliník, tak ho bez problémů do myčky vložte.

Foto: Shutterstock

Zázrak za pár korun

V případě, že se bojíte, že byste si plech poškrábali, tak využijte ještě jeden skvělý trik. K čištění potřebujete klasický ocet a jedlou sodu. Obě tyto suroviny koupíte v potravinách za fajn ceny. Postup pro čištění plechů je následující.

V prvním kroku posypete rovnoměrně celý plech jedlou sodou. Poté si vezměte ocet a nejlépe rozprašovačem naneste ocete na plech. Tuto směs nechte působit například přes noc. Poté vezměte houbičku a horkou vodou vyčistěte plech. Pak už jen stačí, když setřete plech papírovým ubrouskem a plech bude zase čistý.

Foto: Shutterstock, zdroj: RealSimple, WebstauRantstore

Aktualizace: 26.2.2024 21:30

Zdeňka Ernekerová

Sdílet
Autor
Zdeňka Ernekerová

Novinky

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024