Domácnost

Prádlo snadno zatuchne. Hotelové uklízečky mají způsob, aby se tak nestalo

“Už nevím, co si počít,” stěžuje si paní Helena. “Peru pravidelně, prádlo z bubnu vyndám okamžitě, občas mě ale překvapí, že zrovna dvakrát nevoní, a to přidávám aviváž.” Jste ve stejné situaci, jako ona? Nevěště hlavu, protože zatuchlost prádla je běžný problém, který řeší tisíce další hospodyněk, ale i profesionální provozy, které mají vlastní východisko.

Přijďte tomu na kloub!

Pokud vyperete prádlo a ono po vytažení z bubnu místo aviváže spíš zavání zatuchlinou, něco je špatně. Vy musíte v prvé řadě zjistit, kde je problém. Tím nejpravděpodobnějším je, že jste nechali prádlo v bubnu příliš dlouho, každá vteřina navíc dělá z vlhkého prádla ideální terč pro zatuchnutí, proto je vhodné jej vyvěsit ihned po doprání. Další je, že zavíráte dvířka pračky a tím si uvnitř pěstujete zárodky plísně. Časté jsou však také zbytky pracích prostředků a aviváže, které mohou ve špatně dostupných místech ulpět a začít tam plesnivět. Odér se také může uvolňovat ze zbytků prádla v odpadech a mít vzestupnou tendenci, tedy jej jednou cítíte silně, jindy vůbec. 

Přinášíme několik základních tipů a rad, jak se k tomu postavit. Primárně se jedná o dobrou a pravidelnou péči o buben pračky. Jednou za čas mu prospěje kůra z octa a jedlé sody, které necháte v pračce působit na výkonný program, údržba těsnění kolem dvířek i šuplíku na prací prostředky. 

Ocet pomůže vždy

Mít doma ocet není vizitkou skvělé kuchařky, ale především hospodyňky, která si s jeho pomocí dovede poradit i se základními nečistotami. Je pravda, že octová lázeň pochytá všechny pachy, které by vám jinak nešly pod nos. Zvolte buď tu metodu, že prádlo předperete s hrnkem octa a následně teprve zvolíte prací program, pokud vám to však přijde zdlouhavé, máme pro vás jeden perfektní tip. Přidávejte víčko octa ke každému praní přímo přes zásobovací šuplík. Nejen, že ocet vše dezinfikuje, ale pochytá i nepříjemný zápach. Navíc, neulpí na prádle, takže jej cítit nebudete a pokud by se to přece jen stalo, brzy sám vyvane. 

Foto: Shutterstock

Trik s kypřicím práškem

Kypřicí prášek je stejně úspěšný lapač pachů, jako ocet. Pokud si tedy netroufnete k prádlu přidat nevábně vonicí bílý ocet, doporučujeme na každou stěnu bubnu přidat polovinu sáčku kypřícího prášku. Poté nadávkujte prací prostředek, aviváž a spusťte program. Budete překvapeni, jak krásně kypřící prášek nežádoucímu zápachu zamezí, navíc je známo, že nádherně rozjasňuje barvy prádla. 

Prádlo můžete před praním také prosypat jedlou sodou, která má stejné vlastnosti – navázat na sebe nepříjemné pachy. Ovšem zde je nutné zdůraznit, že soda může prádlo při větší míře užívání poškodit, proto se k ní obracejte pouze v těch nejnaléhavějších případech. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Reviewed, TheHealthyJournal

Aktualizace: 7.1.2023 21:07

Tereza Malá

Sdílet
Autor
Tereza Malá

Novinky

Jak odstranit pařez ze zahrady snadno a rychle. Pomůže vám sůl

Odstranění stromu ze zahrady nemusí být vždy snadné, protože často po něm zůstává pařez. Nicméně,… Zobrazit více

16.5.2024

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024