Rekonstrukce

Špatně vám teče voda z kohoutku nebo sprchy? Nízký tlak vody umí potrápit, ale lze snadno vyřešit

Nízký tlak vody je problém, který by měl vždy upoutat vaší pozornost. V domácnostech se jedná o častý problém, který lze ve většině případů vyřešit rychle a levně. Pokud ale problém tohoto ražení zanedbáte, následky mohou být velice nepříjemné, opravy nákladné a zdlouhavé. Navíc v případě delší opravy vodovodního systému je objekt často dlouhodobě neobyvatelný.

Nejčastější příčiny poklesu tlaku vody

Nízký tlak může mít několik příčin. Nejčastěji se jedná právě o ucpaný, nebo špatně uzavřený ventil. To pak vede k nižšímu tlaku ve vodovodním systému a proud vody bude nepravidelný. Další možností je nadměrná vytíženost vodovodního potrubí. Pokud se v domácnosti člověk sprchuje, další myje ručně myje nádobí a třetí si čistí zuby se zapnutou vodou, tlak v hydraulickém systému poklesne a voda nebude dobře téct.

Pokud chcete těmto problémům předejít, zkuste montáž akumulační nádrže a nastavte automatický čerpací systém. Tato montáž při nedostatku tlaku poskytne potřebný tah vodovodnímu systému. Nejdříve je ale za potřebí zjistit, co přesně nedostatek tlaku způsobilo, jinak je celá montáž zbytečná a nemusí dobře fungovat. Pokud si nejste jistí kde začít, doporučím nejdříve vypnout v celé oblasti vodu. Nic se tím nezkazí a v případě havárie budou škody minimální.

Foto: Shutterstock

Na složité opravy volejte odborníka

Problém s tlakem může vzniknout v podstatě kdykoliv. V případě podobné havárie se nejdříve ujistěte zda se jedná o problém jednoho kohoutku, případně celé vodovodní soustavy. Pokud zlobí jen jeden kohoutek, odeberte regulátor a zkontrolujte provzdušňovač. Zde nám právě výborně poslouží akumulační nádrž.

V případě potíží u většího množství kohoutků, je nevhodnější volbou návštěva odborníka. Jinak riskujete masivní poškození stavení vyplavenou vodou. Odborník přesně určí problém, případně dokáže sondáží zkontrolovat potrubní systém a navrhne nejvhodnější řešení. V některých případech je možné tyto opravy financovat z pojištění nemovitosti. Závěrem doporučuji pravidelnou kontrolu tlaku vody v systému. Obvykle mívá mezi 1,5-3 bary. Jiná hodnota může značit problém.

Foto: Shutterstock, zdroj: bobvila, anchorpumps

Aktualizace: 6.1.2023 10:59

Jiří Kulík

Sdílet
Autor
Jiří Kulík

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024