Rekonstrukce

Špatně vám teče voda z kohoutku nebo sprchy? Nízký tlak vody umí potrápit, ale lze snadno vyřešit

Nízký tlak vody je problém, který by měl vždy upoutat vaší pozornost. V domácnostech se jedná o častý problém, který lze ve většině případů vyřešit rychle a levně. Pokud ale problém tohoto ražení zanedbáte, následky mohou být velice nepříjemné, opravy nákladné a zdlouhavé. Navíc v případě delší opravy vodovodního systému je objekt často dlouhodobě neobyvatelný.

Nejčastější příčiny poklesu tlaku vody

Nízký tlak může mít několik příčin. Nejčastěji se jedná právě o ucpaný, nebo špatně uzavřený ventil. To pak vede k nižšímu tlaku ve vodovodním systému a proud vody bude nepravidelný. Další možností je nadměrná vytíženost vodovodního potrubí. Pokud se v domácnosti člověk sprchuje, další myje ručně myje nádobí a třetí si čistí zuby se zapnutou vodou, tlak v hydraulickém systému poklesne a voda nebude dobře téct.

Pokud chcete těmto problémům předejít, zkuste montáž akumulační nádrže a nastavte automatický čerpací systém. Tato montáž při nedostatku tlaku poskytne potřebný tah vodovodnímu systému. Nejdříve je ale za potřebí zjistit, co přesně nedostatek tlaku způsobilo, jinak je celá montáž zbytečná a nemusí dobře fungovat. Pokud si nejste jistí kde začít, doporučím nejdříve vypnout v celé oblasti vodu. Nic se tím nezkazí a v případě havárie budou škody minimální.

Foto: Shutterstock

Na složité opravy volejte odborníka

Problém s tlakem může vzniknout v podstatě kdykoliv. V případě podobné havárie se nejdříve ujistěte zda se jedná o problém jednoho kohoutku, případně celé vodovodní soustavy. Pokud zlobí jen jeden kohoutek, odeberte regulátor a zkontrolujte provzdušňovač. Zde nám právě výborně poslouží akumulační nádrž.

V případě potíží u většího množství kohoutků, je nevhodnější volbou návštěva odborníka. Jinak riskujete masivní poškození stavení vyplavenou vodou. Odborník přesně určí problém, případně dokáže sondáží zkontrolovat potrubní systém a navrhne nejvhodnější řešení. V některých případech je možné tyto opravy financovat z pojištění nemovitosti. Závěrem doporučuji pravidelnou kontrolu tlaku vody v systému. Obvykle mívá mezi 1,5-3 bary. Jiná hodnota může značit problém.

Foto: Shutterstock, zdroj: bobvila, anchorpumps

Aktualizace: 6.1.2023 10:59

Jiří Kulík

Sdílet
Autor
Jiří Kulík

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024