Proč naše babičky vařily brambory v cukrové vodě? Nic se jim nevyrovná

Je úžasné, jak jídlo může navodit tak silné vzpomínky a emoce. Receptáře našich babiček se jen hemžili vybranými recepty, nad kterými se nám i dnes sbíhají sliny a berou nás v myšlenkách zpět do dětství. Brambory vařené v cukrové vodě, byly jedním z “těch” receptů. Dnes už se podobným způsobem brambory tolik navaří a je to škoda. A my si dnes připomeneme, jak tuto pochoutku znovu přinést na naše stoly.

Brambory od babičky byly nejlepší

Brambory vařené v cukrové vodě mají tendenci být sladší a měkčí než obvykle, což mnoho lidí velice ocení, potažmo hlavně děti. Postup je velice prostý:

  1. Oloupejte brambory a umístěte je do hrnce.
  2. Přidejte vodu tak, aby brambory byly úplně ponořené. Umístěte brambory do hrnce a přidejte dostatek vody tak, aby byly ponořené. Přidejte cukr podle své chuti. Začněte s menším množstvím cukru a postupně přidávejte. Cílem je dosáhnout sladkého nálevu.
  3. Brambory vařte na mírném ohni. Po počátečním varu snižte teplotu a nechte je vařit, dokud nejsou měkké a dobře propojené s cukrovým nálevem. To může trvat asi 20 – 30 minut. Poté slijte vodu.
  4. Vraťte hrnec s vařenými brambory zpět na sporák. Občas je míchejte, aby se nepřichytily k hrnci.
  5. Jakmile jsou brambory zcela osušené, můžete je podávat.

Přípravou brambor tímto způsobem naše babičky docílily zkaramelizování cukru na bramborách. Díky tomu získaly brambory svou nezaměnitelnou chuť. Takto uvařené brambory jsou vynikající přílohou k masu, ale také i jako samotný dezert.

Foto: Freepik

Staré recepty musíme uchovávat

Recepty od babiček jsou často vzácnými poklady, které předávají rodinnou tradici a chuťové vzpomínky. Pomáhají nám i dalším generacím porozumět jedna druhé skrze nejpřirozenější proces – a tím je jídlo. Pokud i vy někdy někde najdete recept na kulinářský výtvor nějakého vašeho předka, jistě neváhejte se s ním podělit s ostatními. Oproti jiným věcem totiž obyčejný recept na dobré jídlo vyvolá vždy a jen dobré vzpomínky a emoce.

Foto: Freepik, zdroj: thekitchn, JimeJinak, marthastewart