Šikovné nabroušení nožů i bez brousku

Nože má ve své domácnosti pravděpodobně každý. Ať už je používáte na krájení potravin, práci na zahradě nebo jakékoli jiné činnosti, časem může dojít ke ztupení čepele. Abyste ji však opět nabrousili, nepotřebujete mít po ruce brousek. Skvěle vám dokáží pomoci jednoduché alternativy, které nestojí mnoho peněz a zaručí skvělý výsledek. 

Alternativní způsoby broušení nože 

Pokud doma nemáte brousek a potřebujete nabrousit nože, můžete sáhnout po keramickém talíři nebo šálku. Toto nádobí má většinou na spodní straně hrubé okraje, kterými můžete čepel opět naostřit. Stačí přes ně nožem přejíždět jako po klasickém brousku a již po několika vteřinách bude jako nový. Další takovou možností jsou hladké říční kameny, kvalitní sklo nebo dokonce beton.  

V každém případě je však nutné, aby byl daný předmět dostatečně tvrdý a měl jemný abrazivní povrch. Právě taková textura dokáže čepel nejen brousit, ale také leštit. Samozřejmě je také důležité, abyste se zaměřili na správnou techniku broušení. Nůž byste měli k brousícímu povrchu vždy umístit v úhlu 20 stupňů a opatrně s ním přejíždět ze nahoru a dolů. Nezapomínejte střídat strany v pravidelných intervalech, aby byly obě naostřené stejně. 

Foto: Freepik

Pozor na přílišný tlak 

Vyvarujte se naopak přílišnému tlaku, protože tím akorát můžete čepel poškodit. Po celou dobu broušení proto vyvíjejte konstantní tlak a čepel táhněte po brousícím předmětu od rukojeti až k samotnému hrotu. Jakmile budete hotovi, celý nůž opláchněte pod teplou vodou a důkladně jej osušte (jinak by mohl začít rezivět). Co se týče skladování, pokuste se jej uchovávat v suchém prostředí, kde není vystaven vlhkosti. Nejlépe uděláte, když si na něj pořídíte vhodné pouzdro. 

Foto: Freepik, zdroj: Redlabelabrasives, Blog.knife-depot