Kategorie Inspirace

Prodali byt v Praze a přestěhovali se do dřevostavby v Brdech

Manželé Kamil (34) a Jana (33) se rozhodli zhmotnit svůj sen o vlastním bydlením poblíž přírody. Vybrali si lokalitu nedaleko CHKO Brdy v dojezdové vzdálenosti 30 minut autem od Prahy. Oba totiž pracovali a stále pracují v Praze, ale v malém bytě 3+kk bohužel nebyli úplně šťastní.

Jak vznikl nápad postavit si dřevostavbu v Brdech?

Jana: “Brdy jsou moje srdeční záležitost. Moje rodina pochází z Rožmitálu pod Třemšínem a odtud jsou Brdy co by kamenem dohodil. V Brdech jsem tedy jako malá strávila celé dětství a tato krajina mi přirostla k srdci. Když jsem pak šla na vysokou školu, volba padla na Prahu. Po ukončení studií jsem si v Praze našla svého životního partnera Kamila a odstěhovala jsem se k němu do bytu, který měl po rodičích. Kamil je rodilý Pražák a alternativa života kdekoliv jinde pro něj ještě donedávna neexistovala”.

Kamil: “Je to tak, jak říká Jana. V Praze jsem žil 32 let a i se všemi nástrahami a nevýhodami velkoměsta jsem si Prahu zamiloval. Vše, co jsem k životnímu štěstí potřeboval, jsem v Praze našel (včetně mé partnerky Jany (smích, pozn. redakce)). Když jsem se ale přehoupl přes třicítku, najednou jakoby se ve mně něco zlomilo. Ruch velkoměsta mě takřka ze dne na den přestal bavit a hledal jsem zkrátka větší klid. V Práci jsem toho měl nad hlavu a neustálý stres jsem se snažil odbourávat rybařinou, která na to alespoň na chvíli spolehlivě zabírala. Nicméně když jsem se vracel od vody domů, vše bylo za pár okamžiků zpátky. Přemýšlel jsem tedy o svém životě a rozhodl jsem se, že potřebuji radikální změnu. Rozhodli jsme se pro život poblíž přírody”.

Od zásadního životního rozhodnutí uběhlo několik dní a Kamil se dal s Janou do mravenčí práce. Museli najít vhodný pozemek a také naplánovat projekt na stavbu rodinného domu. Vzhledem k tomu, že Jana měla bratrance, který pracoval jako realitní makléř, povedlo se poměrně rychle najít ideální parcelu s výhledem do krajiny, poblíž několika menších rybníků, což byla od pohledu oáza klidu.

Poslední problém v cestě za vysněným bydlením bylo najít ideální projekt na stavbu domu. Kamil měl odjakživa zvláštní slabost pro ekologické a alternativní možnosti bydlení. Vzhledem k obecně rostoucím zájmům o bydlení v dřevostavbách padla volba na ekologickou pasivní dřevostavbu, která jen podtrhne ráz nedotčené brdské krajiny.

Foto: Unsplash.com.

Aktualizace: 27.12.2019 7:40

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024