Bydlení

Sen o vlastním bydlení se rozplývá. Hypotéky budou příliš drahé

Komentář – Česká národní banka se odhodlala k nebývale ráznému kroku a ve dvou stupních zvedla hlavní úrokovou sazbu na 2,75 %. Jak dodává například guvernér ČNB Jiří Rusnok, ještě zdaleka to není konečná hodnota. Zatímco majitelé spořicích účtů mohou jásat, protože se jim konečně zvýší úrok na jejich úložkách, lidé, kteří si chtějí vzít hypotéku nebo ji v nejbližší době budou potřebovat refinancovat, musí mít vrásky na čele.

Pro mnohé se definitivně rozplývá sen o vlastním bydlení. Kromě toho, že jsou ceny bytů a rodinných domů tak extrémně vysoké, zdražuje i druhá důležitá složka, kterou jsou právě hypotéky. Zatímco ještě před pár měsíci bylo možné získat úvěr na bydlení s úrokem kolem 2 %, teď už sazby začínají na 3,5 %, a to je ještě banky po poslední akci ČNB nestačily zvýšit. Zástupci České spořitelny, Komerční banky a ČSOB, tedy tří největších bankovních domů, již avizovaly, že hypotéky ještě více podraží.

Již velmi brzy se tak můžeme dočkat toho, že na hypotéce bude třeba platit úrok 5 % a více. Ostatně, není se čemu divit, vždyť aktuální inflace je rovněž pětiprocentní a centrální bankéři počítají s růstem až na 7 %.

Svým způsobem jde o návrat k normálu, jakkoliv to zní vůči těm, kdo si hypotéku potřebují vzít právě teď, necitlivě. Úrokové sazby byly jednoduše až příliš nízko, a to po celou minulou dekádu. Také ony přispěly k tomu, že jsou v České republice nemovitosti tak drahé. Pokud nastane delší období vyšších úrokových sazeb, mohou samotné byty zase začít zlevňovat a sen o vlastním bydlení se vrátí do reality.

Foto: Shutterstock

Aktualizace: 8.11.2021 14:50

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024