Speciální roztok vyžene ze zahrady veškerý hmyz

Nechce se vám k opečovávání vaší zahrady používat chemické přípravky, ale rádi byste se zbavili nepříjemného hmyzu? Máme pro vás tipy na účinné přírodní repelenty, díky kterým se budete moct pohybovat po svém pozemku, aniž byste měli strach, že vy nebo vaši blízcí chytnete klíšťata nebo vás poštípají komáři. Hmyz z vaší zahrady vypudíte například mátou, levandulí, meduňkou, tymiánem, rozmarýnem, pažitkou, koprem nebo česnekem. Bylinky navíc využijete i v kuchyni.

Použijte hřebíček s alkoholem

Hřebíček je aromatické koření, které hmyzu zrovna dvakrát nevonní. Lítají vám po terase otravné mušky? Rozpulte citron a napíchejte do něj hřebíčky. Takto ozdobené citrony poté rozmístěte po terase. Hřebíček funguje také jako účinný repelent, který vás ochrání před klíšťaty i komáry. Stačí nasypat do Alpy dvacet hřebíčků a nechat čtyři dny louhovat. Poté roztok přeceďte a nalijte do lahve s rozprašovačem. Jakmile vyrazíte do přírody, tímto roztokem se nastříkáte a hmyz se vám vyhne obloukem. Nastříkejte také tento repelent na obojek vašich domácích mazlíčků a nemusíte trávit dlouhé večery vyndáváním klíšťat z jejich kůže.

Zkombinujte hřebíček s octem

Hmyzu nevoní nejen hřebíček, ale ani ocet. Smícháním těchto dvou ingrediencí si zaručíte bezstarostný pobyt venku. Smíchejte hrnek vody, hrnek octa a hrst hřebíčku. Deset minut povařte na mírném plameni a sceďte po vychladnutí. Nalijte do rozprašovače a přidejte pár kapek esenciálního oleje s odpuzujícími účinky, například citronového nebo levandulového. Tento přípravek skvěle účinkuje proti mouchám, nastříkejte ho proto všude tam, kde se tento hmyz vyskytuje.

Foto: Shutterstock

Domácí repelenty z rozmarýnu nebo citrusů

Na přípravu rozmarýnového repelentu potřebujete smíchat sto gramů sušeného nebo dvěstě gramů čerstvého rozmarýnů s litrem vody. Přiveďte k varu a poté hrnec odstavte, přeceďte a nalijte do rozprašovače. Proti klíšťatům také skvěle funguje citrusový repelent, kdy několik kousků citrusů, jako citronů, mandarinek, limetek, pomerančů nebo grapefruitů hodinu vaříte v půl litru vody.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, Almanac, LovetoKnowHealth