Nejlepší a nezničitelné bylinky do truhlíku. Jak je dát správně dohromady

Chtěli byste si i vy pěstovat čerstvé domácí bylinky, které stačí jen utrhnout a přidat do jídla? Žádné sušené koření koupené v obchodě se nemůže rovnat právě utržené bazalce nebo koriandru. Pokud se ale bojíte, že pěstovat bylinky nezvládnete, rychle vás vyvedeme z omylu. Přinášíme tipy na ty nejodolnější rostliny, které snadno vypěstujete i v truhlíku.

Podle čeho bylinky vybírat

Pokud nemáte k dispozici zahradu ani balkon, nezoufejte. Některým bylinkám bohatě postačí truhlík umístěný na parapetu okna. Pokud chcete do jednoho květináče smíchat více různých bylinek, vždy dávejte pozor na jejich nároky.

Skvělou variantou je kombinace tymiánu, šalvěje a rozmarýnu. Všem třem stačí pouze občasná zálivka a nepotřebují ani nijak speciální půdu. Hlavní je, aby byla dostatečně propustná. Všechny tyto rostlinky milují slunce, a proto jim dopřejte dostatek slunečních paprsků po celý den.

Bylinky do stínu a vlhka

Chcete pro pěstování bylinek využít i méně hostinná místa, kde je vlhko a nedostatek slunečního svitu? V tom případě zvolte mátu nebo citronovou kůru. Obě tyto bylinky preferují polostín a vlhké prostředí. Na plném slunečním svitu by vám rychle umřely.

Bylinky jako je máta nebo meduňka mají podobné nároky. Nejdůležitější je jim dopřát dostatek vláhy po celý den. Obě rostliny ale mají silné kořeny, a tak je umístěte raději každou do svého květináče, aby si vzájemně nepřekážely.

Foto: Shutterstock

Jak pěstovat bazalku a koriandr

K těm nejoblíbenějším bylinkám patří bezpochyby bazalka, která skvěle doplní každé italské jídlo a také koriandr, který někdo miluje a někdo nesnáší. V každém případě koriandr představuje nedílnou součást asijské kuchyně a dochutit s ním můžete řadu pokrmů.

Obě tyto bylinky potřebují dostatečně propustnou půdu a přiměřenou zálivku. Pozor, abyste je nepřelévali, rychle by začaly žloutnout a postupně umírat. Bazalce i koriandru dopřejte dostatek slunce, umístěte je ideálně na parapet jižního okna a brzy už budete moci i vy při vaření použít své vlastní čerstvé bylinky!

Foto: Shutterstock, zdroj: Grow-green, RHS