Domácnost

Špinavý koberec nevyhazujte. Vyrobte si účinnou směs na jeho vyčištění

Koberec je sice krásná podlahová krytina, nicméně na údržbu patří mezi nejnáročnější. Jak všichni víme, často nestačí koberec pouze vysát. Musíme čas od času ohnout hřbet a za společnosti kartáče, čističe a lamentování koberec zbavit zažraných nečistot.

Čištění koberce s co nejmenší námahou

Když už tedy musíte se do této práce pustit, není nutné se zbytečně dřít. Důležitá je totiž příprava koberce před samotným čištěním. Ta může ušetřit i hodiny námahy.

Nejdříve je záhodno před samotným čištěním koberec dobře a důkladně vysát, v případě menších koberců ho rovnou i zkusit vyklepat. Odstraníte tím prach, písek a jiné hrubé nečistoty, které mechanické čištění zbytečně komplikují. Vysáváme vždy celý povrch koberce.

Intenzitu vysávání korigujte dle délky vlasu. U krátkých vlasů je výhoda, že samotné vysávání jde rychle a dobře. U dlouhého vlasu je potřeba intenzivnějšího úsilí, jelikož se musíme zbavit nečistot i na hůře dostupných místech mezi dlouhými vlákny.

Foto: Freepik

Čistidlo na koberec vyrobíte doma

Velkou výhodou je, že čistidlo na koberec si můžete relativně snadno vyrobit i sami doma. A nebudete k tomu potřebovat žádné základy alchymie. Většinou jde opět o staré známé z kuchyně.

  • Čistidlo z octa

Ocet je univerzální čistidlo téměř na všechno. Nejinak je tomu u koberců, kde výborně účinkuje proti skvrnám a flekům. Stačí jen si z octa umíchat účinný čistič.

Smíchejte hrnek octa, hrnek vlažné vody a polévkou lžíci pracího prášku. Vše dobře promíchejte a naneste na skvrny. Nechte asi 15 minut působit a vydrhněte kartáčem.

V případě neuspokojivého efektu, nebo velmi silného znečištění, recept trochu upravíme. Zdvojnásobte množství octa a prášku. Množství vody snižte na polovinu. Vznikne tím koncentrovanější čistidlo. Aroma octa po pár hodinách vyprchá.

  • Jedlá soda

Jedlá soda se nejčastěji používá při momentálním vzniku skvrny. Čerstvá skvrna od kávy, nebo vína je problém, který se musí řešit okamžitě. Čerstvé znečištění posypejte po celém povrchu práškem jedlé sody a velice mírně vetřete do koberce. Stačí to spíše jen prstem rozetřít. Sodu nechte v klidu působit a dovolte tekutině se vsáknout do prášku. Nechte vše uschnout a vše dobře vysajte.

Na starší skvrny lze použít kombinaci sody a malého množství vody. Vznikne tím čistící pasta s aktivní pěnou, které dobře uvolňuje nečistoty a má bělící účinek.

  • Amoniak

Amoniak je velice účinný prostředek na mokré čištění. Musí být ale naředěný vodou. Jednoduše nalijte 200ml čpavku do 2 litrů vody. Roztok pak pomocí houbičky vetřete do skvrny a nechte působit. V případě nutnosti postup opakujte vícekrát. Většinou ale čpavek pomůže již na poprvé.

Foto: Freepik, zdroj: everydaycheapskate, prohousekeepers

Aktualizace: 25.11.2022 11:00

Jiří Kulík

Sdílet
Autor
Jiří Kulík

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024