Domácnost

Spotřebiče, které vám seberou nejvíce elektřiny. Správným nastavením ušetříte tisíce

V době kdy ceny energií vyletěly neskutečně vysoko, je namístě podívat se, kde byste mohli ušetřit. Možná budete sami překvapeni, jaké elektrické spotřebiče spotřebovávají největší množství energie, a proč je důležité nenechávat spotřebiče v tzv. „stand-by“ režimu a raději je vytahovat ze zásuvky. Připravili jsme pro vás přehled nejčastěji používaných spotřebičů a také jejich energetickou náročnost. Díky tomuto přehledu budete vědět, jakým způsobem můžete snížit spotřebu elektřiny ve vaší domácnosti. To vám měsíčně pomůže ušetřit značnou částku ve vašem rozpočtu. Uvedené údaje jsou založeny na přibližném odhadu za předpokladu běžného používání zařízení s průměrným výkonem.

Proč nenechávat spotřebiče zapnuté v tzv. stand-by režimu

Stand-by režim neboli pohotovostní režim či režim spánku je ten, kdy vaše spotřebiče, jako třeba notebook, televize nebo rádio, nejsou zcela vypnuté, ale pouze uspané. Takto je můžete kdykoliv během vteřiny „nahodit“ a okamžitě používat. I tyto, na první pohled vypnuté, přístroje ale spotřebovávají elektřinu. Záleží, jak staré jsou vaše spotřebiče, ale může se stát, že pokud necháváte vaše přístroje pravidelně ve stand-by režimu, mohou za rok spotřebovat 604 kWh, což při dnešních cenách energie znamená 3 000 Kč. Pokud je to tedy možné, vytahujte své elektrické spotřebiče ze zásuvky nebo je zcela vypínejte, aby nečerpaly ze sítě zbytečnou energii.

Energetická spotřeba počítače

Notebook, který je zapojen 8 hodin denně do zásuvky, spotřebuje v průměru 50 – 100 Wh elektřiny, což za rok může znamenat až 300 kWh. Pokud laptop nepoužíváte, nenechávejte ho zapojený do zásuvky ani v tzv. „stand-by“ režimu. Jestli používáte stolní počítač v plném vybavení, tzn. tiskárna, internetový modem, reproduktory atd., jeho spotřeba se může vyšplhat až k 200 Wh.

Foto: Shutterstock

Kuchyňské spotřebiče

Pokud připravujete na elektrickém sporáku pravidelně jídlo pro čtyřčlennou rodinu, vyjde vás to týdně na 20 kWh. Týdenní praní pro celou rodinu spotřebuje 10 kWh energie. Myčka na nádobí si za jeden mycí cyklus bere 2 kWh elektřiny. Lednička i mrazák spotřebují denně v průměru také 2 kWh elektřiny. Pokud si rádi připravujete jídlo v mikrovlnné troubě, tak 5 ohřevů mražených polotovarů vyjde na 1 kWh. Na 1 kWh vás také vyjde příprava 40 šálků kávy v kávovaru. 1 kWh spotřebuje i vaše fritéza při fritování jednoho kila hranolků.

Foto: Shutterstock, zdroj: perchenergy, greenmatch

Aktualizace: 25.1.2023 10:42

Daniela Vaněčková

Sdílet
Autor
Daniela Vaněčková

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024