Šťáva z posekané trávy je skvělou výživou pro jakoukoliv rostlinu a navíc zdarma

Hrabání posekané trávy je pro spoustu lidí nepříjemnou nutností. Posekanou trávu poté nastrkají do popelnice nebo ji vyhodí na kompost. Posekaná tráva toho ale dokáže mnohem víc a může posloužit jako skvělé hnojivo pro vaši celou zahradu. Přečtěte si, jak na to.

Vyrobte si vlastní hnojivo

Výroba vlastního hnojiva je nenáročná na přípravu a navíc ekologická. K výrobě hnojiva můžete použít kompostování posekané trávy a spadaného listí, a to přímo v plastových pytlích. Připravte si pevné černé plastové pytle, které vydrží váhu kompostu i propíchnutí, aby byla zajištěna cirkulace vzduchu. Pytle naplňte trávou, listím nebo zbytkem zeleniny, a pytel zavažte. Poté pytle na několika místech propíchněte, aby mohl dovnitř pytle proudit vzduch a nic nebránilo procesu kompostování. Následně pytle přemístěte na místo, které není na přímém slunci a neohrozí ho ani vítr. Je důležité, aby se uvnitř pytle držela stálá vlhkost a teplota. Pytle také každý měsíc protřepejte tak, aby se jejich obsah promíchal. Můžete je i obrátit vzhůru nohama, aby se kompost rovnoměrně rozložil. Díky tomu v nich vyrobíte kvalitní organické hnojivo, které můžete použít na všechny druhy rostlin.

Foto: Shutterstock

Jak dlouho nechat kompost uležet

Kvalitní kompost chce svůj čas, k jeho dozrání je potřeba alespoň jeden rok. Během této doby se zahradní odpad rozloží na hnojivo bohaté na živiny a minerály. Pokud kompostujete i listí, které nemá vysoký obsah dusíku, můžete do kompostu přidat i hnojivo bohaté na dusík. Díky tomu proces kompostování urychlíte. Vhodná je například močovina, kdy ji do velkého pytle přidáte dvě polévkové lžíce. Nechce se vám na kompost čekat roky? V zahrádkářských potřebách seženete i urychlovač kompostu. V případě, že se vám na zahradu černé kompostovací pytle esteticky nehodí, můžete si na trhu sehnat speciální nádoby, nebo si je třeba z dřevěných prken vyrobit přesně podle svého gusta.

Foto: Shutterstock, zdroj: Growveg, Extension.missouri