Udržte banány co nejdéle čerstvé. Ať vám zbytečně nezhnědnou

Kupujete rádi banány a brzy vám zčernají? Jakmile utrhnete banán ze stromu, nastartujete tím okamžitě proces zrání. Uvolňuje se totiž látka etylen, která působí na dozrávání ovoce a zeleniny. Víte, že ovlivníte jejich zrání způsobem skladování, lepicí páskou a dalšími vychytávkami?

Proč banány černají?

Banány obsahují látku etylen, která se začne rychleji uvolňovat jakmile utrhnete banán ze stromu. Je nejvíce obsažen právě ve stonku banánu. Díky tomu a velkým výkyvům teplot začne banán rychle dozrávat a postupně hnědnout. Můžete si prodloužit dobu dozrávání tím, že koupíte spíše zelené banány. Věděli jste, že zelenější banány vás více zasytí než ty úplně žluté? Zelené banány mají totiž nižší glykemický index, zasytí vás tedy na delší dobu.

Jak skladovat banány?

Banánům nesvědčí skladovat je v pytlíku nebo tašce. Takto vám velmi rychle dozrají a zčernají. Lepší je pořídit si misku, kde banány větrají a případně je přikryjte nějakým perforovaným poklopem. Banánům se také daří, když jsou zavěšeny ve svislé poloze, tím také zdržíte jejich dozrávání.

Foto: Shutterstock

Tipy jak oddálit jejich dozrávání

Použijte lepicí pásku nebo potravinovou fólii a obalte stopku banánů. Zde je nejvíce obsažena látka, která může za dozrávání banánů. Tím prodloužíte životnost banánů i o pár dní.

Když banány zavěsíte, také zpomalíte proces zrání. Navíc zamezíte kontaktu s dalším ovocem. Etylen totiž může působit i na další ovoce, které potom dozraje mnohem rychleji.

Banány dejte do mrazáku. Oloupejte slupku, banány nakrájejte, vložte do sáčku a zamrazte. Dejte pozor, abyste dostali ze sáčku všechen vzduch – přítomnost vzduchu je může rychleji zkazit. Využijete je potom do různých pokrmů. Nejvíce se zmražené banány hodí do ovocných smoothie nebo smoothie bowl ke snídani. Z mrazáku je pak máte nepřezrálé vždy po ruce. V mrazáku nevydrží donekonečna. Spotřebujte je nejpozději do 4 měsíců od jejich zamrazení.

Foto: Shutterstock, zdroj: today, wikiHow