Koupelna

Výběr koupelnových obkladů. Vše, co potřebujete vědět

Když se rozhodnete renovovat koupelnu, čeká vás velká řada rozhodnutí. Jedno z velice příjemných je výběr dlaždic. Obklady do koupelny nastaví tón pro celkový vzhled a pocit z místnosti a pravděpodobně to bude ta první věc, které si kdo všimne. Vzhledem k nepřeberné nabídce koupelnových obkladů může být váš konečný výběr poněkud složitější. Máte rádi světlé nebo tmavé barvy? Chcete velké nebo malé dlaždice? Lesklé nebo matné? Elegantní a moderní nebo texturované a tradiční?

Protože se z výběru dlaždic může stát noční můra, přicházíme s několika tipy, které vám pomohou v rozhodování. Vy si tak nakoupíte dlaždice, které skutečně chcete, takže koupelna vašich snů bude realitou.

Co bude hlavním poutačem pozornosti?

Ještě předtím, než si budete vybírat dlaždice, zvažte, jestli chcete upoutat pozornost právě jimi. Můžete si totiž zvolit například neobvyklou vanu, která bude ohniskem místnosti. Nebo to může být nádherný sprchový kout či starožitné umyvadlo. Přemýšlejte tedy o tom, jaké dlaždice budete chtít použít pro účel, který chcete. Správně vybrané dlaždice vylepšují a doplňují vybranou funkci.

Vyberte si oblíbený design

Možná jste se zamilovali do určitého vzoru, odvážné barvy nebo zajímavého tvaru. Najděte takový obklad do koupelny, který se vám opravdu líbí. Podle toho, jaké obklady zvolíte, mohou plnit funkci jako přízvuk nebo naopak jako dramatický prvek v místnosti. Pokud máte například ve své koupelně dostatek světla, nebojte se použít černé obklady – například za bílou vanou.

Zvolte jenom několik výrazných dlaždic

Když si vyberete základní dlaždice do své koupelny, zvolte k nim ještě několik výrazných dlaždic. Jimi můžete zdůraznit ohnisko. Pokud ale vyberete příliš mnoho odvážných dlaždic, vytvoříte příliš mnoho ohnisek. Výrazné dlaždice nemusí být pouze na stěně, zkuste vybrat zajímavé designy obkladů také na podlahu.

Ovlivňuje velikost místnosti také velikost obkladů?

Vyberte dlaždice, které doplní velikost vašeho pokoje. Takže pokud máte středně velký pokoj, zvolte středně velké obklady a dlažby do koupelny. Naopak pro malé koupelny se hodí dlaždice menší až střední. Velkým dlaždicím se naopak vyhýbejte.

Získejte kreativitu s rozložením obkladů

I když si zvolíte jednoduché obkladové panely do koupelny, neznamená to, že musí být nudné! Existuje tolik vzorů a textur, které můžete vytvořit pomocí stylových obkladů v zajímavém rozvržení. Vybírat tedy nemusíte jen čtvercové nebo obdélníkové dlaždice. Mimoto si můžete také zvolit texturované dlaždice, které připomínají přírodní materiály. Kamenné obklady, břidlice, travertin, obklady z přírodního kamene a obklady s mramorovým efektem vám poskytnou tento efekt přírody, který je navíc vysoce moderní.

Zvažte také pocitový faktor

Mějte na paměti také to, že pokud používáte dlažbu na podlaze sprchového koutu, budete chtít nejen, aby obklady byly protiskluzové, ale také příjemné k vašim bosým nohou. Vhodným řešením je použití malých nebo mozaikových dlaždic, protože dodatečné spárovací linky zajistí zvýšenou odolnost proti skluzu.

Foto: Shutterstock

Přemýšlejte o praktičnosti povrchových úprav

Není pochyb o tom, že hladká dlaždice bude vždy čistší. Voda může mít spíše tendenci se usadit na silně reliéfních obkladech, přírodních obkladech s poklesy a štěrbinami a oblázkovými dlaždicemi a podobně. Pokud tedy nepatříte mezi milovníky uklízení, je potřeba i toto vzít v potaz.

Koupelnové obklady

Proces výběru dlaždic můžeme vlastně zúžit do několika jednoduchých kroků. Nejprve se podíváte na dostupné obklady na trhu a z těch si vyberete ty, které se vám líbí. Z těchto obkladů poté budete vyřazovat jednotlivé obklady, podle funkcí, které chcete, aby měly. Současně budete mít promyšlen další nábytek a vybavení koupelny, takže budete vědět, jaké dlaždice hledáte. S výše uvedeným průvodcem to půjde samo.

Foto: Shutterstock

Aktualizace: 26.12.2021 20:07

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024