Interiér

Vybíráme nábytek do ložnice

Jen spánkem strávíme zhruba třetinu života, proto bychom neměli podceňovat nic, co s ním souvisí. Kvalitní spánek ovlivňuje stejně tak dobrá matrace, polštář, postel i prostředí, ve kterém spíme. Při zařizování své ložnice bychom tedy měli být zvláště obezřetní.

Do ložnice patří spánek

Nejdůležitějším kusem nábytku je samozřejmě postel. Dokonce můžeme říci, že kromě nočních stolků by to měl být nábytek vůbec jediný, protože do ložnice nepatří nic, co nesouvisí se spánkem a odpočinkem. Kombinovat ložnici a pracovní kout je tedy hrubá chyba, která se dlouhodobém časovém horizontu nevyplácí. V případě, že nemáte jinou možnost a stůl s počítačem se vám na jiné místo v bytě zkrátka nevejde, zkuste alespoň optické oddělení pomocí paravánů nebo šikovného rozmístění nábytku tak, aby stůl od postele oddělovala například knihovna nebo šatní skříň (jediné další přípustné kusy nábytku).

Foto: Unsplash

Vybíráme postel

Správná postel by měla být především pohodlná. Současné ložnicové programy nabízejí postele různého druhu i velikosti; předem si však rozmyslete, na které místo v ložnici budete postel umisťovat a raději jej přeměřte. Postel by měla být co možná nejlépe přístupná z několika stran. Pokud to vaše prostory dovolí, doporučujeme zvolit postele širší, na kterých je spánek o něco pohodlnější (u manželských dvojlůžek jsou v nabídce postele o rozměrech 160-180 x 200 cm; jiný rozměr je potřeba vyrobit individuálně na míru). Jak by měla postel vypadat, to není snadné zobecnit, neboť každá ložnice je jinak zařízená a i z toho důvodu je nabídka designového provedení postelí tolik rozmanitá.

Foto: Unsplash

Další nábytek do ložnice

Kromě postele by v ložnici neměly chybět již zmíněné noční stolky, které poskytují perfektní servis jako úložný a odkládací prostor hned vedle postele, takže nemusíte knížku, brýle či ovladač na televizi nechávat ležet na zemi nebo dokonce odnášet. Pokud však nemáte pro noční stolek dostatek prostoru, nezoufejte: řešení nabízí praktické textilní kapsy, které lze jednoduše zavěsit na okraj postele. Případně lze nedostatek místa vyřešit instalací polic přímo nad hlavu spáčů, takže nebudou překážet v průchodu a přitom je bude možné beze zbytku využít. Do těchto poliček patří třeba knihy.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Aktualizace: 16.11.2021 15:03

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024