Interiér

Jak vybrat ty pravé interiérové dveře, které k vám domů zapadnou

Interiérové dveře představují výraznou součást našeho bydlení. Jejich výběru bychom určitě měli věnovat dostatek pozornosti – nejsou jen praktickým, ale i estetickým prvkem, který našemu bydlení dodává ten správný šmrnc. Při výběru dveří do interiéru je důležité ohlížet se nejen na jejich vzhled, ale potřeba je sledovat i další důležitá kritéria – materiál nebo třeba typ dveří. Jestliže uvažujete nad pořízením nových dveří do interiéru, určitě se vám bude hodit pár užitečných rad, které vám s výběrem pomohou.

Pozor na to, co se skrývá uvnitř dveří

Korpus dveří příliš mnoho lidí neřeší a to je samozřejmě špatně. Měli byste se zajímat, jaký je základ vámi vybraných interiérových dveří – od toho se odvíjí jejich odolnost i výdrž. Nejčastějším materiálem je papírová voština. Její výhodou je nízká hmotnost a přátelská pořizovací cena, nevýhodou zase velmi malá odolnost. Tyto levné interiérové dveře se hodí do méně používaných prostor – například komora. Dalším používaným materiálem je děrovaná dřevotřísková deska, která je oproti papírové voštině odolnější. Nespornou výhodou jsou i skvělé zvukové izolační vlastnosti. Dveře z děrované dřevotřískové desky se hodí pro běžně namáhané místnosti – kuchyně, obývací pokoj, ložnice a podobně. Na závěr zmíníme ještě plnou dřevotřískovou desku, která představuje tu nejodolnější a zároveň logicky i nejdražší variantu. Používá se všude tam, kde jsou dveře hodně namáhané.

Jak se dveře upravují na povrchu

Základem interiérových dveří je jejich korpus, do jejich odolnosti má ale hodně co mluvit i zvolená povrchová úprava. I tady máte na výběr z několika možností. Nejlevnější variantou jsou foliované interiérové dveře, které doporučujeme do méně frekventovaných místností. Oblíbenou alternativou jsou laminátové dveře, které jsou dostatečně odolné, neztrácí své původní barvy a jsou k dostání v mnoha zajímavých dekorech. Zmínit musíme i dýhované dveře. Dřevěné interiérové dveře vyjdou po finanční stránce dráž, zato se ale můžete spolehnout na jejich vysokou kvalitu, výdrž a odolnost. Na závěr ještě lakované dveře, které své uplatnění najdou úplně všude, jsou odolné vůči mechanickému poškození i proti vysokým teplotám či vlhkosti.

Plná nebo prosklená výplň?

Vzhledem k tomu, že interiérové dveře z velké části vybíráme podle jejich designu, měli byste si odpovědět na otázku, jestli si domů chcete pořídit plné nebo prosklené dveře. Zde je určitě na místě zvážit především konkrétní umístění dveří – například do koupelny lidé nejčastěji volí plné dveře, které jim dopřávají více soukromí. Záleží tedy jen na vás, kde uznáte za vhodné, že se hodí dveře s plnou výplní nebo takové, které mají výplň skleněnou – v takovém případě se může jednat o dveře, které mají skleněnou výplň po celé délce i šířce, nebo o designové dveře, které mají prosklenou třeba jen určitou část.

Křídlové nebo posuvné dveře?

Při výběru dveří je dalším důležitým kritériem způsob jejich otevírání. Klasikou jsou křídlové dveře, které má doma většina z nás. Jejich nevýhodou je nárok na prostor – kolem dveří totiž musíte mít volný prostor, jinak je jednoduše neotevřete. V malých bytech to může být docela problém, proto jsou stále oblíbenější posuvné interiérové dveře. Ty jsou skvělé v tom, že si pro sebe nenárokují prakticky žádný prostor. Posunovat se mohou buď po liště upevněné na zdi, nebo mohou zajíždět do speciálního pouzdra – to je ale náročnější na montáž.

Foto: Shutterstock

Aktualizace: 15.11.2021 18:31

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024