Kuchyně

Kuchyně do malého bytu – jakou pořídit, aby se vám do ní všechno vešlo?

Zařizování domácnosti je pro většinu z nás lákavý úkol. Nikdo totiž neodolá představě zařídit si své bydlení přesně podle svých představ. Máme-li prostoru na rozdávání, pak se to zařizuje a vybavuje poměrně snadno – nejsme omezováni prostorem, můžeme si vybírat, nemusíme počítat centimetry. Horší je to v případě, kdy nám dispozice interiéru nenabízí příliš mnoho volného místa a my jsme nuceni dodržovat ono známé rčení: dvakrát měř, jednou řež.

Hledáte kuchyni do malého bytu?

Výběr kuchyně do malého bytu se může zdá složitější, nežli ve skutečnosti je. Pakliže bydlíte v menším bytečku, pak vás určitě limitují prostory interiéru, které pravděpodobně nijak nezvětšíte a zkrátka se musíte spokojit s tím, co vám bydlení nabízí. I přesto se ale dají pořídit vkusné a dostatečně prostorné kuchyně do malých bytů, které nabídnou úložný prostor i pěkný design.

Kompletní sestava nebo jednotlivé skříňky?

V případě výběru kuchyně pro malé byty můžete vybírat ze dvou řešení: buď si pořídíte již kompletní kuchyňskou sestavu, nebo vsadíte na svou vlastní intuici a z volných skříněk si dle libosti kuchyňskou linku sestavíte sami. Co se ceny týče, vyjdou obě varianty plus mínus na stejno, takže záleží jen na vás, jestli najdete takovou kuchyňskou sestavu, která do vaší malé kuchyně dokonale zapadne, nebo jestli si ji budete chtít sestavit sami.

V případě již sestavené kuchyňské sestavy musíte dobře počítat a měřit. Tradiční šíře kuchyňské linky je cca 180 – 240 cm. Před koupí je proto na místě zvážit, jestli se vám již navržené rozložení skříněk do pokoje vejde – v potaz berte rozvody vody i elektřiny, pozor si dejte na atypické rozvržení místnosti i půdorys interiéru. Druhá varianta se proto může zdát jako lepší nápad, sami si totiž vyberete jednotlivé skříňky a v bytě si je poskládáte přesně tak, jak se vám to bude líbit a především jak vám to prostor dovolí.

Do malého prostoru volte světlejší barvy

Výběr kuchyně do bytu určitě nepodceňujte, ať už z hlediska jejího rozvržení, tak samozřejmě i materiálu a barvy. Do malého prostoru určitě doporučujeme světlejší odstín kuchyňské linky, který dokáže daný interiér opticky zesvětlit a tím pádem i zvětšit – i když jen na pohled. Pokud se vám líbí tmavší kuchyně do malých bytů, snažte se ji alespoň zkombinovat se světlejší výmalbou pokoje, spojení tmavé barvy na stěnách a tmavého odstínu kuchyňské linky by způsobila, že by prostor působil jako tmavá kobka – a to je ve vašem případě nežádoucí stav.

Když není místo na plnohodnotnou kuchyňskou linku

Je-li vaším cílem pořízení kuchyně do panelákového bytu, který je svými dispozicemi opravdu maličký (na mysli máme například málo prostorné garsonky), pak i pro vás máme několik tipů. Jestliže se snažíte zařídit třeba jen jeden pokoj víceúčelově, aby sloužil jako kuchyně, ložnice, obývací pokoj a třeba i pracovna, pak pravděpodobně nebudete mít zbytečné místo na pořízení klasické kuchyňské sestavy. V takovém případě dejte přednost spíše praktickým kuchyňským skříňkám, které se dají využít jak pro úložný prostor (nádobí, hrnce, suroviny), tak i jako jídelní stůl. Takové skříňky nezabírají v prostoru příliš mnoho místa, takže se hodí i jako náhrada kuchyně do panelového bytu.

Foto: Shutterstock

Aktualizace: 14.11.2021 17:37

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024