K troubě je třeba přistupovat stejně jako ke každému jinému spotřebiči. Je nutné ji jednou za čas vyčistit, což ostatně vyžaduje naprosto každý spotřebič, se kterým pracujete, který byť jednou za čas využíváte. Prozraďme si nyní, jak vyčistit troubu naprosto bez námahy a bez použití chemických prostředků, které ne vždy fungují tak, jak je uvedeno na jejich etiketě.
Při čištění trouby se můžete inspirovat tipy našich babiček, které k čištění trouby používaly třeba jedlou sodu. Stačí z ní připravit pastu, která je skvělým čistícím prostředkem. Pasta z jedlé sody zbaví stěny i dvířka od připečenin i mastnoty.
Ptáte se, jak na pastu z jedlé sody? Je to jednoduché! Vystačíte si s mističkou jedlé sody, ke které přidáte citronovou šťávu. Pasta by měla být dobře roztíratelná.
Skvělým pomocníkem při uklízení je ocet. Ten zbaví rychlovarnou konvici vodního kamene i troubu zbylých usazenin. Stačí ho nalít do rozprašovače a postříkat jím vnitřek trouby. Stříkněte ho také na rošty a dvířka. Usazeniny povolí a vy je pak hravě seškrábete.
Ocet je vhodné použít i při čištění sklokeramické desky, kterou po chvilkovém působení octu utřete vlhkým hadříkem.
Zkuste to také s citronem, který zbaví troubu připálenin, nebo s práškem do pečiva. Ten už od pradávna používaly naše babičky na čištění mastného a špinavého skla trouby.
Foto: Unsplash.com, Shutterstock.com.
Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více
Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více