Kategorie Zahrada

Jak pečovat o trávník časně z jara, abychom se s ním mohli chlubit až do podzimu

Pokud jste majitelem zahrady či zahrádkářem, pravděpodobně nevíte, co na začátku jara nejdříve udělat. Během prvních jarních měsíců je tolik věcí, které musíte stihnout, aby vaše zahrada byla opět krásnou. Podle odborníků byste se však měli ze všeho nejdříve pustit do péče o trávník, jelikož ten je dominantou celé zahrady.

Co je třeba udělat nejdříve

Ze všeho nejdříve je třeba začít s vertikutací. Mnozí zahrádkáři nechávají vertikutaci na podzim, vertikutace se však musí provádět ideálně dvakrát do roka a to jak na podzim, tak právě v předjaří. Je však třeba počkat, až se zastaví teplotní výkyvy a teploty se budou stabilně pohybovat nad bodem mrazu.

Vertikutace trávníku pomocí vertikutátoru. Foto: Encierro / Shutterstock.com

Vertikutace je jinými slovy provzdušnění trávníku, během kterého dojde k odstranění mechů a plstí z trávníku, které by mohly bránit bezproblémovému růstu a které by mohly být důvodem hniloby. Plstě bývají taktéž velice často důvodem vzniku houbových chorob, jichž se posléze velice špatně zbavujete.

Vertikutace není nic těžkého, s pomocí kvalitního vertikutátoru je to záležitost chvilky. Nože tohoto přístroje ruší zhutněnou vrchní vrstvu půdy a poškozují se tím pádem růžice plevelů, které byste jinak pracně odstraňovali s motykou či rýčem.

Typická ukázka poničeného trávníku po zimním období. Foto: Photowind / Shutterstock.com.

Jak správně provádět vertikutaci

Jelikož je vertikutace opravdu potřebná a důležitá, je třeba ji provádět správně. Provádí se zásadně ve dvou na sebe kolmých směrech, někdy se však musí provést opakovaně ve více směrech. Vertikutací dochází k odstranění mechů a plstí z trávníku na povrch. Posléze je tedy nutné pomocí švédských hrábí plsť vyhrabanou na povrch z trávníku odstranit.

Po vertikulaci je nutné trávník uklidit od nežádouích nečistot. Foto: Photowind / Shutterstock.com

Po vertikutaci je třeba trávník pohnojit. Ideální je pomalu rozpustné hnojivo, které bude uvolňovat živiny do trávníku postupně po menších dávkách. Tím se sníží riziko popálení. Bez hnojiva by trávník nerostl tak, jak by růst měl, kromě toho kvalitním hnojivem podpoříte jeho obnovu. Hnojení však s sebou nese jedno břímě, a sice častější sečení. Vůbec první jarní sečení je třeba zvládnout během dubna.  

Likvidace plevelů jako krok č. 2

Vertikutace trávníku a jeho následné hnojení jsou velice důležité body na seznamu prací, které je třeba udělat na zahradě z počátku jara. Pokud však chcete mít trávník jako zrovna zasazený, měli byste se pustit také do likvidace plevelů, na něž se při vertikutaci nedostalo. Řeč je zejména o plevelu, který roste kolem obrubníků nebo na okrajích trávníku či u plotů. Pomocníkem vám bude ostrý rýč nebo případně speciální technika, která je k tomuto určená.

Zakryjte nerovnosti

Po zimě trávník není zrovna v dobrém stavu. Mohou se na něm vyskytovat také nerovnosti, které je dobré zapravit. Pokud jsou nerovnosti menší, postačí vám křemičitý písek. Jestliže jsou nerovnosti větší, raději použijte směs písku a trávníkového substrátu. Až dané místo opravíte, dosejte ho trávníkovým osivem.

Prázdná místa je nutné zasypat. Foto: Grandpa / Shutterstock.com

Po provedených pracích nezapomeňte trávník ještě zalít. V ideálním případě instalujte závlahový systém, díky kterému se nebudete muset starat o pravidelné zalévání trávníku.

Foto: Unsplash.com, Shutterstock.com.

Aktualizace: 6.3.2020 22:03

Tereza Čierníková

Má práce je zároveň mým koníčkem. Psaní článků však není mým jediným hobby. Miluji také sport, čtení a turistiku, respektive cestování obecně. Ve volném čase se věnuji seberozvoji, jelikož vím, že pořád je co se učit.

Sdílet
Autor
Tereza Čierníková

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024