Pěstujte bylinky. Meduňku využijete proti nespavosti, mátu proti migréně

Pěstovat bylinky se rozhodně vyplatí. Důvodů, proč bychom je měli pěstovat, je hned několik, tím rozhodujícím důvodem je však to, že jsou léčivé. Bylinky si poradí s kdejakou nemocí či neduhem. Pomohou nám od kašle, poradí si s nespavostí nebo s napnutými nervy, stejně tak nám dají do pořádku zažívání.

Mnozí lidé se stále k pěstování bylinek neodhodlali, což je velká škoda. Nepotřebují toho mnoho (jen teplo, světlo a pravidelnou zálivku), navíc je možné je pěstovat nejen v záhoncích na zahradě, ale také v bytě nebo domě.

Bylinek je však mnoho. Jaké druhy si tedy vysázet přednostně, jelikož je využijeme nejvíce?

Meduňka nejen proti nespavosti

Základem bylinkové zahrady by měla být jednoznačně meduňka. Jedná se o mrazuvzdornou bylinku, kterou lze pěstovat jako trvalku. Má mnohé využití. Nejčastěji se z meduňky dělá čaj, který se pije proti nespavosti nebo když nás trápí migréna. Ovšem dělá se z ní také obklad, který zklidňuje, či sirup.

Foto: Unsplash.com

Bez koriandru není kuchyně kompletní

Pěstování koriandru se nijak neliší od pěstování jiných bylinek. Sice je lepší ho pěstovat samostatně, ovšem sluníčko a teplo vyžaduje jako každá jiná bylinka. Bez koriandru není kuchyně kompletní, hodí se zejména do chleba nebo vynikne v bramborových pokrmech. O koriandru se ví, že zabraňuje nadýmání a že zmírňuje bolesti kloubů.

Foto: Unsplash.com

Život bez migrén díky mátě

Máta je bylinka, která nesmí chybět v žádné bylinkové zahradě. Nejčastěji se z ní dělají čaje, které úspěšně bojují proti migréně, ale také proti nachlazení. Pěstování máty není nijak složité, doporučujeme ji pěstovat ze sazenic, nikoli ze semínek.

Foto: Unsplash.com

Bazalka nejen do italských pokrmů

Milujete italskou kuchyni? V tom případě nesmí ve vaší bylinkové zahrádce chybět bazalka. Jedná se o velice chutnou bylinku, která potřebuje pravidelnou zálivku, jelikož nesnáší sucho. Stejně tak nemá ráda olejové postřiky a vyprahlé místo.

Foto: Unsplash.com

Co se týče využití, jak jsme zmínili, hodí se do všech italských pokrmů. Nejčastěji se přidává do špaget nebo jiných těstovin, často se přidává do italských dipů a dresinků. Z bazalky se ale také vaří bazalkový čaj, který dokáže ulevit od zánětu močových cest.

Jsem nezávislý žurnalista a také závislý kutil a pěstitel. Vše, co se kolem domu šustne a stojí za pár slov rád prostřednictvím písmenek sdílím se čtenáři. Rád poradím s financemi, hypotékou, ale i se stavbou domu.