Jak efektivně vyčistit koberec? Důležitý je tzv. bodový test, který většina lidí vůbec nezná

Koberce jsou skvělým doplňkem téměř do jakékoli místnosti. Každý koberec je ale potřeba, pravidelně čistit, aby vypadal co nejlépe. Jejich čištění mnohdy není úplně snadné. Na většině koberců ovšem naleznete textilní štítek s pokyny, které vás informují o tom, jak koberec správně čistit a jaké čistící prostředky jsou k tomu vhodné.

Nejjednodušší je to s koberci, které jsou malé, ty totiž můžete jednoduše hodit do pračky a vyprat je. Velké koberce už jsou problematičtější a jejich čištění není tak praktické a rychlé. Musíte počítat s tím, že vám to nějaký čas zabere. V dnešním článku vám ukážeme několik tipů a rad, díky kterým váš koberec bude vypadat stále jako nový.

Nejprve si připravte několik věcí, bez kterých se neobejdete

  1. vysavač
  2. štětinový kartáč
  3. čistící prostředek na koberce (volte v závislosti na koberci)
  4. kýbl s vodou
Foto: Depositphotos.com

Odstranění hrubších nečistot

Prvním krokem při čištění znečištěného koberce je vysávání. Důkladné vysátí pomůže uvolnit hrubší nečistoty. Pokud máte domácí mazlíčky, zvolte kartáčový nástavec, který se lépe dostane do vláken a vysaje všechny chlupy. Pokud koberec budete čistit venku, nezapomeňte ho také otočit a vysát i jeho spodní stranu.

Foto: Depositphotos.com

Správný prostředek na čištění koberců

Výběr čistícího prostředku závisí na vašem koberci. Pokud si nejste jisti, jaký čistící prostředek použít, tak vám postačí smíchat prostředek na nádobí s teplou vodou. Tato směs je bezpečná pro většinu koberců, bohužel není tak účinná, jako speciální přípravky, které jsou pro tento typ čištění určené.

Bodový test

Než začnete koberec drhnout, najděte na koberci malé a nenápadné místo, kde můžete otestovat vámi zvolený čistící prostředek. Malý koutek, který není vidět, je dobrým místem pro bodový test, abyste se ujistili, že barvy vašeho koberce se nebudou rozpíjet a čistič nebude zanechávat žádné barevné zbarvení.

Drhnutí viditelných skvrn

Měkkou houbou, nebo kartáčem odstraníte všechny zatvrdlé skvrny. Poté použijte čistící prostředek a začněte s čištěním. Po vytvoření pěny, nechte produkt několik minut působit, v závislosti na typu skvrny. Tento krok budete muset opakovat několikrát, pokud chcete vydrhnout všechny staré a hluboké skvrny.

Opláchněte koberec

Pokud koberec čistíte venku, je tento krok pro vás klíčový. Pomocí zahradní hadice nebo velkého kbelíku s vodou, umyjte celý koberec, dokud nebude veškerý použitý roztok z koberce pryč. Tímto se zbavíte přebytečných chemikálií z čistícího prostředku.

Pro jednoduché čištění ve vnitřních prostorách, použijte teplou vodu a hadr, na odstranění aplikovaného čistícího přípravku. Můžete tím zabránit, případné změny barvy koberce.

Schnutí koberce

Při čištění koberce venku, použijte zábradlí nebo stojan na sušení prádla a přemístěna na něj koberec. Jakmile je jedna strana suchá, koberec otočte.

V případě čištění doma, nechte koberec samovolně uschnout a nepřesouvejte na něj žádný kus nábytku.

Koberec ještě jednou vysajte

Jakmile je koberec úplně suchý, je čas opět použít vysavač. Tento krok vám pomůže k tomu, aby se načechraly měkká vlákna a vrátily se do původního tvaru.

Jsem nezávislý žurnalista a také závislý kutil a pěstitel. Vše, co se kolem domu šustne a stojí za pár slov rád prostřednictvím písmenek sdílím se čtenáři. Rád poradím s financemi, hypotékou, ale i se stavbou domu.