Osvědčený způsob, jak mít neustále voňavé oblečení. Po dvou měsících bude vonět jako vytažené z pračky

Přemýšleli jste někdy o tom jak můžete udržet oblečení, které skladujete ve skříni, voňavé jak kdybyste ho právě vytáhli z pračky? Někdy stačí, když po pověšení na věšák oblečení uschne a vůně čerstvě vypraného prádla je ta tam. Naštěstí existuje způsob, jak si zachovat vůni čerstvě vypraného prádla i u oblečení, které skladujete dlouhodobě ve skříni nebo které jste již měli párkrát na sobě.

Začněte u praní prádla

Prádlo vám nemůže vonět čistotou, pokud je ve vaší pračce usazená plíseň. Pračku proto pravidelně čistěte a po doprání ji nechte otevřenou, dokud neuschne. Na praní také používejte přiměřené množství pracího prostředku, abyste zabránili jeho případnému usazování. Používejte prací prostředky, které mají nejen skvělé čistící vlastnosti, ale zároveň vám i příjemně voní. Vůni oblečení dokáže zesílit i vhodně zvolená aviváž.

Jak skladovat oblečení

Aby vaše prádlo stále příjemně vonělo, je potřeba zabránit tomu, aby nasálo případné pachy. Jako pohlcovač pachů skvěle funguje jedlá soda nebo káva. Stačí, když do misky nasypete jedlou sodu nebo zrnka kávy. Tuto misku poté vložte do vaší skříně. Oblečení ve skříni provoníte i pokud k němu uložíte voňavé mýdlo. Třeba levandulové, která vás ochrání i před případnými šatními moly. Vůni mýdla by mělo oblečení absorbovat zhruba po čtyřech hodinách.

Foto: Shutterstock

Dodejte vůni vašim oděvům

Pokud chcete vašim oděvům dodat okamžitou vůni, vyrobte si roztok z aviváže. Do lahvičky s rozprašovačem nalijte vodu a přidejte pár kapek aviváže. Důkladně promíchejte. Po nastříkání bude oblečení vonět jako čerstvě vyprané. Tento trik se vám hodí i v případě, že chcete ovonět zašlé záclony nebo povlečení. Ovonět oblečení lze i pomocí esenciálního oleje. Místo aviváže přidejte do rozprašovače několik kapek oblíbeného esenciálního oleje. Skvělou službu vám udělají citrusové vůně, například pomerančová nebo grepová, které dodají vašemu oblečení pocit svěžesti.

Foto: Shutterstock, zdroj: cleanipedia, apartmenttherapy