Nejčastější chyby při instalaci fotovoltaiky. Prodražit se mohou i drobnosti

V poslední době, kdy je na přetřesu energetická krize, zvažuje mnoho domácností další možnosti, se kterými výrazně ušetří. Proto zároveň s tímto fenoménem roste i zájem o instalaci fotovoltaické elektrárny, jenže právě při této realizaci se stále setkáváme se značným množstvím chyb, díky kterým pak panely nefungují správně nebo dokonce málo efektivně. Pojďme si nyní tuto problematiku přiblížit.

Proč roste zájem o fotovoltaické panely?

Náklady na instalaci fotovoltaických panelů se v posledních letech snížily a zároveň se zvýšila účinnost panelů. Díky tomu se stala instalace fotovoltaiky cenově dostupnější a investice do ní se může vrátit poměrně rychle. Lidé navíc stále intenzivněji zohledňují životní prostředí. V některých zemích a oblastech jsou k dispozici dotace a daňové úlevy pro instalaci fotovoltaiky, což může také ovlivnit rozhodnutí. 

Dnešní svět se spoléhá na elektřinu více než kdy jindy. Lidé potřebují energii pro své domácnosti, ale také pro podnikání a průmyslové účely. Fotovoltaická energie může být efektivním způsobem, jak tuto závislost zmírnit a snížit vysoké náklady na elektrickou energii. Nové trendy v oblasti domácí automatizace, elektromobility a další technologie mohou mít pro fotovoltaiku pozitivní vliv. Fotovoltaické panely mohou být použity pro nabíjení elektromobilů nebo pro napájení chytré domácnosti, což může být atraktivní pro technologicky zaměřené lidi.

Chyby při instalaci stále popírají základní pravidla

Ačkoliv je toto pravidlo skloňováno úplně nejčastěji, stále se nezohledňuje dostatečně. Orientace fotovoltaických panelů má na jejich fungování zcela zásadní vliv, špatný dopad slunečního svitu pak ovlivňuje i samotnou efektivitu panelů. Často se doporučuje orientovat panely na jih, ale to není zcela správné řešení. Zkušení odborníci se jednoznačně shodují na tom, že nejlepší stranou je jihozápad. 

Dalším krokem v tomto postupu je vhodné nastavení panelů vůči slunci. Obecně se doporučuje úhel v rozmezí 40–45°, pokud máte na své stavbě rovnou střechu, řeší se to za pomoci nastavitelných konzolí.

Foto: Shutterstock

Nepodceňujte výběr střídače

Zásadní součástí každé fotovoltaické elektrárny je střídač, nebo-li měnič. Názory na to, podle čeho střídač vybrat se liší, každopádně i zde platí zcela logické a jednostranné stanovisko. Pro standardní typ hybridní fotovoltaické elektrárny, které se instalují nejčastěji, je nejvhodnějším řešením třífázový asymetrický střídač. Jedině tento střídač je vhodný k tomu, abyste mohli všechny přístroje v domácnosti využívat bez omezení. Zaměřte se rovněž na vyšší výkon a vždy si vyberte střídač, který zvládne víc, než potřebujete. 

Střídač si vždy pořiďte s tzv. back-up systémem. Jedině díky němu si budete moci elektřinu tzv. zachovat do zásoby a v případě, že vypadne elektrický proud, udrží vás tento systém v provozu v řádu hodin, nebo také i dnů. 

Je až neuvěřitelné, že se s příchodem fotovoltaiky stále při instalaci provádí ty nejzákladnější chyby, které snižují účinnost celého zařízení. Díky našim tipům si ode dneška budete moci udělat základní představu, čemu se vyhnout a podle čeho si vybrat ty správné komponenty. 

Foto: Shutterstock, zdroj: SolarSmiths, HiQSolar