Tipy a rady, jak vymalovat svépomocí. Utrácet za profesionální malíře nemusíte!

Tipy a rady, jak vymalovat svépomocí. Utrácet za profesionální malíře nemusíte!

Jsou vaše zdi špinavé, upatlané, plné šmouh a skvrn? Kazí špinavá barva na zdech celkový dojem z vašeho jinak moderního interiéru? V takovém případě je třeba vymalovat, a to co nejdříve. Malování zdí je pravidelný rituál, který se opakuje jednou za několik let. Pokud jste malovali před rokem či více, je načase proces zopakovat. Zatímco někteří lidé utrácí za profesionální malíře, nemusíte to dělat stejně. Uspořte si peníze raději stranou a pusťte se do malování svépomocí.

Zvolte si správného pomocníka

Než se pustíte do malování, je potřeba si obstarat všechno potřebné. Barvy jsou samozřejmostí, stejně tak jsou samozřejmostí i válečky nebo štětečky, což jsou pomocníci, bez kterých byste interiér nevymalovali. Na rohy místností, taky na okolí kolem vypínačů či zásuvek jsou nejvhodnější štětce, ovšem na velké plochy si pořiďte vhodný váleček. To, jaký váleček použít závisí od druhu barvy a také od hrubosti malovaných stěn.

Kdy je škrábání potřeba

Mnozí lidé si před malováním pokládají otázku, jestli je škrábání potřeba. To lze zjistit snadno – přejeďte po zdi mokrým válečkem. Pokud se omítka nalepí na váleček, škrábání je opravdu potřeba. Pakliže k tomu nedojde, škrábání nechte na příští malování.

Na praskliny, díry a spáry platí tmel

Zjistili jste, že zdi jsou plné prasklin nebo viditelných spárů? Na toto platí tmel! V současné době je výběr tmelících materiálů skutečně velký. Zatímco na nerovnosti a díry se používá tmel práškový, na praskliny a také spáry je nejvhodnější tmel akrylátový.

Postupujte podle hodinek

Nakonec se nabízí otázka, jak začít, respektive kde začít? Odborníci doporučují začít vždy stropem, poté přijdou na řadu stěny, u nichž postupujte podle směru hodinových ručiček. Nejdříve se začíná natřením detailů, s čímž pomůže štětec, poté se bere do ruky váleček na velké plochy.

Foto: Peakpx.com, Pexels.com.

Má práce je zároveň mým koníčkem. Psaní článků však není mým jediným hobby. Miluji také sport, čtení a turistiku, respektive cestování obecně. Ve volném čase se věnuji seberozvoji, jelikož vím, že pořád je co se učit.