Kategorie Bydlení

Jak se zaručeně zbavit šatních molů

Moli šatní jsou drobní motýlci, kteří milují naše šaty snad ještě více než my sami. Nezajímají je však jenom šaty, ale také koberce nebo potahové materiály, lákadlem jsou pro ně hlavně ty, které jsou z přírodních materiálů. Jejich hlavní vlastností je to, že dokážou trávit vlnu, navíc ke svému životu nepotřebují vodu. Pokud napadli šatní moli i váš domov, víme, jak se jich zbavit.

Moli šatní a jak se jich zbavit

Existuje několik způsobů, jak se zbavit šatních molů. Jedním způsobem je umístit do šatníku sáčky s usušenou levandulí. Levandule je skvělým bojovníkem proti molům, moli ji doslova nenávidí. Vy si ji však zamilujete, protože do šatníku přinese nádhernou uklidňující vůni.

Levandule však není jediná bylinka, která vám může od molů ulevit. Pomůže vám také usušená máta, kterou stačí nasypat do dózy a dát do šatníku. Stejně funguje i nadrcený pepř, který taky dokáže šatní moly ze šatníku vyhnat.


Čtěte také: Jak se zaručeně zbavit potravinových molů?


Jelikož jsou šatní moli známí tím, že nesnáší zimu, měli byste nechat skříň zcela vymrznout. Nechte vymrznout i oblečení. To je nejspíše nejefektivnější způsob, jak se nevítaných hostů v podobě drobných motýlků zbavit.

Samozřejmě se šatních molů můžete zbavit i s pomocí chemických postřiků. Dnes chemických postřiků proti molům existuje celá řada, při velkém zamoření se doporučují hlavně dezinfekční přípravky nebo různé nástrahy. Kdybychom měli být konkrétní, zmínili bychom popraš, postřikové emulzní koncentráty nebo podobné insekticidy.

Ani v tomto případě nepodceňujte prevenci

Stejně, jako je důležitá prevence u potravinových molů, je důležitá prevence i u molů šatních. Jelikož žádný člověk nechce, aby jeho šatní skříň byla napadena drobnými motýlky, měli byste myslet na pravidelné větrání. I během zimy nebo chladnějšího podzimu byste měli na větrání myslet. Větrat byste měli nejen domácnosti, ale také své oblečení. Občas ho tedy přendejte na jiné místo. To je však jen několik z mnoha tipů, jak na prevenci proti šatním molům.

  • Pravidelně perte oblečení. Perte i to oblečení, které nenosíte tak často. Moli mají tendenci se usazovat právě na méně nošeném a tím pádem méně praném oblečení.
  • Uklízejte skříně. Obecně se doporučuje uklízet skříně minimálně jedou ročně, při čemž skříně kompletně vyprázdníte.
  • Nevkládejte do skříní mokré oblečení. Nejen, že zatuchne, ale také přiláká moly, které ve své domácnosti rozhodně nechcete.

O molu šatním

Mol šatní je drobný motýlek, který bývá velký v průměru čtyři až osm milimetrů. Jedná se o velice známého a obávaného škůdce, který se bohužel může vyskytnout v každé domácnosti. Jak již bylo zmíněno, je známý hlavně tím, že nepotřebuje ke svému životu žádnou vodu. Vodu totiž vytváří jejich metabolismus.

Málokterý člověk ví, že skutečným škůdcem není dospělý mol šatní, ale jeho larvy, které se živí keratinem. Ten obsahují hlavně přírodní materiály, proto moli šatní milují hlavně oblečení, koberce nebo jiné tkaniny a látky z přírodních materiálů.

Mol šatní je celosvětově rozšířený motýl, který ke svému životu využívá jediné, a to tmavé, vlhké a taky teplé prostředí, kde rád naklade množství svých vajíček. Od nakladení vajíček po vývin v dospělého mola může uplynout až jeden rok, ale také může dospět během jednoho jediného měsíce. To se vždy odvíjí od podmínek, ve kterých žije.

Foto: Shutterstock.com.

Aktualizace: 15.6.2020 19:54

Ivan Blažek

Jsem nezávislý žurnalista a také závislý kutil a pěstitel. Vše, co se kolem domu šustne a stojí za pár slov rád prostřednictvím písmenek sdílím se čtenáři. Rád poradím s financemi, hypotékou, ale i se stavbou domu.

Sdílet
Autor
Ivan Blažek

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024