Většina lidí neví, jak správně skladovat maso v lednici ani v mrazáku. Chyby děláme i v rozmrazování

Foto: Unsplash.com

Maso je, zejména v zimních měsících, poměrně častou a důležitou součástí našeho jídelníčku. Protože však snadno a rychle podléhá zkáze, která může být pro náš organismus i nebezpečná, je nutné dbát při jeho zpracování a uskladnění zvýšené opatrnosti.

Ještě než se dostanete k samotnému uskladnění, musíte maso nakoupit a už tomu věnujte zvýšenou pozornost. Volte známá řeznictví a prověřené značky, kde máte záruku čerstvosti a kvality. Buďte opatrní v případě, kdy kupujete vakuově zabalená masa, vždy kontrolujte štítek s datem spotřeby. Pozor na změny teplot. Po nákupu ihned maso převezte domů a začněte zpracovávat.

Jak maso správně skladovat v lednici?

Do lednice dávejte maso dobře zakryté, aby se nedostalo do kontaktu s ostatními potravinami. Jinak by hrozila kontaminace mikroorganismy. Stranou dávejte především potraviny, které už nebudete tepelně zpracovávat, např. zelenina, mléčné produkty, uvařené či upečené maso apod. Podle druhu masa vydrží v chladničce dva až čtyři dny:

  • Drůbeží: dva až tři dny
  • Steaky: dva až čtyři dny
  • Mleté maso: jeden až dva dny
  • Kotlety: dva až čtyři dny
  • Dušené maso: jeden až dva dny
Zdroj: Pexels.com

Mražení masa

Maso porcujte a připravujte na čistém prkýnku a čistým nožem. Vložte do pytlíku nebo zabalte pomocí vakuovací baličky do folie, což je lepší varianta. Postačí i obalit potravinovou folií. Maso zabalte do více vrstev, označte každý balíček názvem a datem. Nejnovější balíčky dejte dospod a ty starší navrch, abyste na ně nezapomněli a pak je třeba zbytečně nevyhazovali.

Maso, které vyndáte z mrazáku, vždy před úpravou omyjte a usušte. Je lepší dávat balíčky s masem k výrobkům, které budete taktéž tepelně zpracovávat, aby náhodou nedošlo k znehodnocení.

Při rozmrazování nikdy nepoužívejte horkou vodu, ale zároveň není vhodné ani dlouhé rozmrazování při pokojové teplotě. Mohou se začít množit bakterie.

Nejlepší volbou se v tomto ohledu zdá být mikrovlnná trouba. Rozmrazované maso se nemá z obalu vyndávat, dokud jej nechcete používat. Tím zabráníte vzniku bakterií z okolního prostředí.

Trvanlivost zmraženého masa:

  • Drůbeží: 4 měsíce
  • Jehněčí: 6 měsíců
  • Telecí: 4 měsíce
  • Vepřové: 4 měsíce
  • Hovězí: 6 měsíců
  • Mleté hovězí a jehněčí: 6 měsíců
  • Klobásky: 2 měsíce
  • Ryby: 6 měsíců
Zdroj: Pexels.com

Hotové masové pokrmy

Již uvařené pokrmy z masa skladujte v chladu a temnu, nejlépe v ledničce. Jídla by měla být v uzavřené nádobě, aby se nekontaminovala s dalšími pochutinami. Spotřebujte nejlépe do druhého dne.


Doporučení pocházejí z jednoho z největších britských zdravotnických magazínů nhs.uk.

Martina Mádlová