Všichni už jsme se asi setkali s tupým nožem. Kromě toho, že nám to napne nervy, jde i o naši bezpečnost. I když tomu možná nevěříte, ostrý nůž je skutečně o dost bezpečnější než ten tupý. Správně nabroušený nástroj totiž krásně drží na svém místě a nemusíte na něj zbytečně tlačit. Tím se minimalizuje pravděpodobnost, že vám nůž ujede a vy se zraníte.
Dále zjistíte, jak lze nože snadno a rychle naostřit i bez brousku.
Vyzkoušejte porcelánový hrnek
Pokud najdete v kuchyni porcelánový hrnek, je tupým nožům konec. Stačí hrnek otočit dnem vzhůru a přejíždět po něm čepelí pod úhlem cca 30 stupňů. Za pár chvil už bude nůž opět připraven ke krájení. Jestliže zůstal tupý, pravděpodobně jste brousili pod špatným úhlem.
Použít můžete i keramický brusný kámen
Keramický brusný kámen funguje velmi podobně jako porcelánový hrnek. Jeho povrch je totiž prakticky totožný. Postup je zde proto velice podobný jako v předešlém případě.
U tohoto typu brusného kamene je třeba ještě zmínit jeho vysokou odolnost vůči poškození i nečistotám. Představuje proto skvělou investici, která vám vydrží i desítky let.
Nebojte se zkusit také kamenné schody
I zde je postup velice podobný jako v předešlých procesech. Akorát v tomto případě využijte úhel 20 stupňů namísto třiceti. Tahy provádějte velmi opatrně a pomalu, abyste kvalitu ostří naopak ještě nezhoršili.
Broušení nože o nůž jen pro odborníky
Možná vás napadlo naostřit jednu čepel o druhou jako to můžeme často vidět v televizi. Ani zde se však nevyplácí věřit všemu, co ve filmech a seriálech uvidíme. Pokud totiž tento postup skutečně neumíte, jen si otupíte i druhý dosud ostrý nůž.
Pokud si tedy tímto postupem nejste jistí, raději se přikloňte k jednomu z těch předchozích, které jsou poměrně jednoduché. V nejhorším případě váš nůž zůstane tupý, nepoškodíte však žádný další.
Foto: Shutterstock, zdroj: gearjunkie, Food52